Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита рязко влошаване на бизнес климата през април

Снимка: БГНЕС

Рязко влошаване на бизнесклимата през април отчита Националният статистически институт (НСИ). Индексът е бил по-нисък само през февруари 1997 г. по време на финансово-икономическата криза след управлението на кабинета „Виденов“.

Общият показател на бизнесклимата спада с близо 42 пункта спрямо нивото си от март, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последното десетилетие. Спрямо февруари 1997 година, когато е отбелязан дългосрочният минимум, оценката е само с 4,4 пункта над него.

Във всички наблюдавани отрасли основен проблем е несигурността и песимистичните оценки за следващите три месеца. Предприемачите от промишлеността обаче отчитат, че от януари до април общата им позиция на външния и на вътрешния пазар се е влошила, което означава, че проблемите в сектора са запознали още преди ограниченията заради Covid-19.

Общ бизнес климат

В строителството се оплакват от закъснения в плащанията и понижения в новите поръчки. Прогнозата на брашна е за спад в следващите шест месеца, което може да означава и спад в продажните цени, според част от мениджърите.

Несигурността и потребителското поведение влошават оценките при търговията на дребно и услугите. И в двата сектора нагласите за заетост са неблагоприятни, но очакванията за понижение на цените - по-скоро отрицателни.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се срива с 31,8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията на фона на коронавирусната пандемия. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите три месеца. В същата посока са и промените в очакванията за движението на персонала.

Според мненията на мениджърите конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз също се е влошила.

През първите четири месеца на годината средното натоварване на производствените мощности намалява с 10,1 пункта и достига 67,9%, отчита последната анкета на НСИ.

Бизнес климат в промишлеността

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, като последната анкета на НСИ отчита ръст и на други фактори като недостатъчно търсене от страната и недостатъчно търсене от чужбина.

По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, въпреки че по-голямата част от мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

През април 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" спада с цели 45,6 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните  предприемачи  за бизнес състояние на техните предприятия. Според тях настоящата икономическа активност е намалена в сравнение с месец по-рано, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Анкета на НСИ отчита увеличен брой на клиентите със закъснения в плащанията. В същото време се понижава и осигуреността на сектора с поръчки, а очакванията на строителните предприемачи за следващите шест месеца са спадът да продължи. Относно заетостта в сектора също с отчита посока на намаление.

Бизнес климат в строителството

Засилва се негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда", следван от затруднения на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, немалка част от анкетираните от НСИ мениджъри не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение на цените през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също бележи драматичен спад с 52,0 пункта в резултат на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По-негативни са и техните прогнози както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Неблагоприятни са и очакванията им по отношение на персонала.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.

Бизнес климат в търговията на дребно

Относно продажните цени в отрасъла, балансът на очакванията е отрицателен, което означава, че мениджърите, които предвиждат намаление на цените, са повече от тези, чиито нагласи са за увеличение.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" през април се срива с 47,1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса.

Бизнес климат в сектора на услугите

Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.

Ден по-рано Европейската комисия представи данни от последното си аналогично проучване за ЕС и в частност за България през април, като резултатите от него се припокриват в днешното негативно бизнес проучване на НСИ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38