Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се промени светът от последната титла на Ливърпул

Когато пандемията блокира света, Ливърпул бе на съвсем малка крачка от реализирането на 30-годишната си мечта - отново да спечели титлата в Англия. Но коронавирусът бе на друго мнение и засега отложи иначе заслуженото коронясване на "червените" от "Анфилд", които водят с 25 точки пред втория  Манчестър Сити.

Тези дни кръглата годишнина от последния триумф на мърсисайдци бе изпълнена. На 28 април 1990 година Ливърпул победи Куинс Парк Рейнджърс с 2:1 и стана недостижим на върха, а в крайното класиране челната тройка оформиха отборите на Астън Вила и Тотнъм. Тогава Висшата лига все още се наричаше Първа дивизия. За този 30-годишен период изтече много вода и много неща се случиха в света на футбола и изобщо на планетата.

Когато Ливърпул спечели за последно титлата на Острова, това бе рекордният, 18-и шампионски трофей, за "червените". Тогава звездите в състава бяха Кени Далглиш и Джон Барнс.

Онзи далечен ден хитът на Мадона "Vogue" се изкачи начело в музакалните класации в Обединеното кралство. Ирландската певица Шиниъд О`Конър пък превзе класациите в Съединените щати с песента "Nothing compares to you". Аксел Роуз от "Guns N' Roses" се ожени, но бракът му просъществува само няколко месеца.

Когато Ливърпул спечели за последно титлата, на мода сред мъжете бяха мустаците. Култовият вратар на тима тогава - Брус Гробелаар, също имаше окосмяване под носа и над устата си.

По света в Германия празнуваха падането на Берлинската стена. 

През 1990 година Ливърпул бе на върха на вълната и едва ли са били мнозина тези, които тогава са мислели, че това ще бъде последната титла за тима за много дълъг период. И че Манчестър Юнайтед ще изпревари големия си съперник по броя титли и ще стане рекордьор с 20, както е в момента.

Шампионският отбор на Ливърпул.

Всъщност оттогава насам се случиха доста интересни събития. 

Ето някои от тях:

На 20.12.1990 сър Тим Бърнърс изобретява световната интернет мрежа;

На 7.1.1992 бе подписан Маастрихтския договор, с който бе създаден Европейският съюз;

На 9.5.1994 Нелсън Мандела бе избран за първия президент на Южна Африка след падането на апартейда;

На 1.7.1997 практически се слага край на Британската империя, след като Хонконг преминава в ръцете на Китай;

На 11.9.2001 светът е разтърсен от ужасяващата терористична атака срещу Световния търговски център в Ню Йорк;

На 4.11.2008 Барак Обама става първия чернокож президент на САЩ

За да стигнем до наши дни, когато пандемията ни е поставила в немислимото допреди месеци положение на блокада. А Ливърпул все още не е шампион, макар че няма две мнения - напълно го заслужава. Дали ще стане, зависи както от коронавируса, така и от волята на футболните власти в Англия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33