Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали олимпийските игри ще "живеят", ще каже медицината

Йоширо Мори (вляво) в конферентен разговор с Джон Коутс.
Снимка: БТА

Провеждането на игрите в Токио се изплъзва от ръцете на Организационния комитет и все повече зависи от медицината. 

В олимпийските среди се изостри спорът дали те ще успеят да се проведат дори през следващото лято, ако дотогава не бъде изобретена ваксина срещу Covid-19. 

"Тя не е от решаващо значение", обяви президентът на координационната комисия по Токио 2021 и член на МОК Джон Коутс. Той обаче не успя да отговори как ще е възможно 11 000 спортисти и още стотици треньори и лекари да влязат и да излязат от Япония, без да увеличат заразата.

В своето мнение австралиецът започва да звучи като самотник. Той не успя да обори противоположните становища на специалистите, които придобиват все повече тежест. 

Йошитаке Йококура, шеф на японската асоциация на медиците, е категоричен: "игрите могат да се проведат само ако до юли догодина заболеваемостта е под контрол - и не само в Япония, а по целия свят". Проблемът може да бъде елиминиран окончателно с ваксина и без нея трудно може да се проведе такова мащабно спортно събитие", заяви той, цитиран от агенция Киодо. 

А професорът от токийския университет Наофуми Масумото предупреди, че ваксина се очертава да има най-рано след 12 месеца и без нея олимпийците трябва да се мислят за друг вариант. 

Мненията на двамата японци се подкрепят и от техни колеги от медицинските среди в други държави, обобщава Маиничи шимбун.

След изявлението на Томас Бах за преструктурирането на бюджета на МОК бяха подновени и коментарите за допълнителните разходи, породени от отлагането. Те трудно се поддават на точна оценка. Според проучване на Киодо има два варианта: в оптимистичния японците ще се бръкнат с още 2 милиарда и половина евро, а в песимистичния - с над 5 милиарда. Проблемът е, че дефицитът в олимпийския бюджет възникна в условията на всеобща рецесия, породена от пандемията. Не се знае и кой до каква степен ще го покрие - това тепърва ще се уточнява между правителството, кметството в Токио и Организационния комитет. Досега разходите за игрите струват на Япония около 12 милиарда евро.

И понеже са й малко проблемите на Япония, беше отменена и любимата на мнозина национална универсиада, в която мерят сили спортисти от местните университети. 

Така или иначе от решаването на проблема с вируса и от намирането на ваксина до следващото лято зависи дали изобщо ще има игри в Токио. Най-важните хора вече заявиха, че не започнат ли на 23 юли догодина, направо ще бъдат анулирани. Каза го премиерът на Япония Шиндзо Абе, каза го и президентът на организационния комитет на игрите Йоширо Мори. 

Дали един човек ще оздравее, или ще умре, го определят лекарите. Дали ще има игри в Токио, все повече тежката дума ще има медицината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Маринова

Вера Маринова: България има реални шансове за олимпийски медали и в индивидуалното, и при ансамблите

„За първи път, след почти 30 години България има реални шансове да спечели олимпийски медали както в индивидуалното, така и в ансамбъла. Засега в аналите на олимпийската ни история Адриана Дунавска си остава единствената спечелила олимпийски медал – сребро от Игрите в Сеул през 1988 година. При ансамблите имаме златен медал от Олимпиадата в..

публикувано на 08.08.24 в 08:36
САЩ продължава в полуфиналите на олимпийския баскетболен турнир при жените в Париж

САЩ продължават в полуфиналите на олимпийския баскетболен турнир при жените

САЩ се класира за полуфиналите на олимпийския турнир по баскетбол при жените. Деветкратните шампионки се наложиха лесно с 88:74 точки (26:17, 26:16, 24:15, 12:26) над Нигерия. Американките водеха с 52:33 на почивката и рано в двубоя си осигуриха надежден аванс, за да си осигурят 59-ти пореден успех. Отпускането на САЩ в последната четвърт нямаше как да..

публикувано на 08.08.24 в 07:40
САЩ отпадна в  полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за мъже

Отборът на САЩ отпадна в полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за мъже

Отборът на САЩ отпадна в полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол при мъжете. Трикратният шампион загуби драматично след обрат с 2:3 (23:25, 27:25, 25:14, 23:25, 13:15) срещу Полша.   Американците имаха преднина от 2:1 гейма и 13:11 в третия, но допуснаха изравняване при 23:25. В тайбрека "дружина полска взе аванс от 8:6 и 13:10, за да се..

публикувано на 08.08.24 в 07:37

Три години от първата олимпийска титла в художествената ни гимнастика

8 август  - историческата дата за българската художествена гимнастика. Датата на първата олимпийска титла, жадувана от поколения български гимнастички. Спечелена от един също исторически отбор. Отбор, който се появи с гръм и трясък и си тръгна с гръм и трясък. 5 момичета, един отбор, един исторически отбор! „Смелият капитан“ Симона Дянкова,..

публикувано на 08.08.24 в 06:20

Всички призьори от 12-ия ден на Олимпийските игри в Париж

Медалисти от 12-ия ден на Олимпийските игри в Париж - 21 финала: спортно ходене, маратон, смесени щафети: 1. Испания (Алваро Мартин, Мария Перес) - 2:50.31 часа 2. Еквадор    - 2:51.22 3. Австралия  - 2:51.38 спортно катерене за скорост, жени: 1. Александра Мирослав (Полша) - 6,10 секунди 2. Лицзюан Дън (Китай)         - 6,18 3. Александра Калуцка..

публикувано на 08.08.24 в 05:50
Семен Новиков

Семен Новиков се класира за финала на олимпийския турнир по класическа борба

Семен Новиков се класира за финала на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма. 26-годишният български национал, който под номер 3 в схемата, победи с 2:1 точки световния шампион и втори поставен Давид Лошонци (Унгария) и си осигури най-малко сребърно отличие. Лошонци взе първата точка след около минута игра след отсъдена..

публикувано на 07.08.24 в 20:22
Росица Денчева

Росица Денчева се класира за втория кръг на турнира в Куршумлийска баня

Росица Денчева се класира втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Куршумлийска баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара.  Поставената под номер 4 в схемата българка разгроми Елена Грекул (Украйна) с 6:2, 6:1 за 77 минути.  17-годишната Денчева спечели девет от последните десет гейма в мача. Във втория кръг Денчева ще играе срещу..

публикувано на 07.08.24 в 18:38