Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Общественото бедствие 1966 г." - тонове вода заливат с. Згориград и част от Враца за минути

Районът на хвостохранилището днес
Заради противоепидемичните мерки във врачанското село Згориград се отлага традиционното възпоменателно събиране в памет на жертвите на голямото наводнение от 1 май 1966 г. Тогава в района на Враца се случва едно от най-мащабните наводнения в най-новата ни история

След пробив в стената на хвостохранилище във Врачанския балкан за 20 минути 500 000 тона вода, метални и скални отпадъци заливат село Згориград и голяма част от града. Почти мигновено са разрушени мостове и стотици постройки, сред които 153 къщи. 

Официално признатите жертви са 96 души, но и до днес се смята, че броят им е в пъти по-голям заради безследното изчезване на много хора. 

В пресата бедствието се отразява пестеливо с единствен акцент - всеобщата държавна мобилизация за пълно възстановяване на района и изплащане на милиони левове за пострадалите и нови домове. 

Въпреки мълчанието за причините още тогава е ясно, че трагедията е причинена от безстопанствено отношение. Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди, които обаче остават на най-ниско ниво. 

В засегнатото село Згориград и до днес споменът за опустошението, което променя съдбата на поколения, е активен - и за преживелите трагедията, и за родените след нея. 

Хвостохранилището през 60-те години

Ето и част от спомените на местните хора: 

„Отварям печката, та да видя агнето дали е готово, гледам иде една тъмница от върха“.

„Иде отгоре някаква вълнá, ама страхотна, и гърми. Къщата пада, преди вълнáта да я докосне. Всичко кал, тиня, сива. Само едни писъци“.

„Това си е традиция за 1-ви май да се коли агне. Хората си се веселиха, но така стана, че не е им било писано да отпразнуват този 1 май 1966 година. Хората просто не са очаквали такива чудеса“. 

Опустошенията след бедствието
Преди да стане тая работа, седмица валеше дъжд, не спираше. И казаха, че някаква подпочвена вода е подкопала стената. Тя не беше много сериозна стена. Нямаше бетон, направо от пясък, отвън се слагаха камъни и се садяха люляци. Мои вуйчо и чичо работеха на язовира и се обадили на директора, и му казали, че става лошо и водата ще откъсне язовира. Той им казал, мълчете, правете каквото правите, ама днес да не е, че ще провалим празника“. 

„Когато се обърнах нагоре, всичко се захлупи, от моста изхвръкна 15-метрова вълнá

„И то не е баш вода, а нещо като лáва“

„Една ударна вълнá, която отива надолу, удря на зиг-заг и събаря всичко“.

„Цели семейства си заминаха“.

С хеликоптери започнаха да издирват труповете“. 

Постановлението на Министерския съвет за общественото бедствие
„Думите са положени в две плоскости - едната е официалната лексика, другата е лексиката на хората, които са преживели това нещастие. Наводнението от 1-ви май 1966 е оставило незаличим белег… Изведнъж става така, че 1-ви май заменя Гергьовден и хората в Згориград помнят не наводнението, а че са били опекли агне за Гергьовден... Тази промяна води до промяна в начина на възприемане на обстоятелствата и събитията. Между манифестацията и агнето идва водата и отнася хората, голяма част не се знае къде, защото много от хората не са били намерени. Наводнението е ужасно бедствие, което потриса оцелелите, прави ги несигурни и поражда у тях ужасен страх от необяснимостта на това, което се е случило... Проблемът има различни интерпретации. Постановлението на Министерския съвет не говори за природно бедствие, не говори за бедствие, причинено от промишлена авария, нито за бедствие, причинено от човешка грешка, а говори за обществено бедствие. Самата номинативност на думата обществено говори за нещо, което, едва ли не, обществото е трябвало да изживее тогава. Има такива характеристики самото отношение на властта към това ужасно човешко нещастие, които и до ден днешен поставят ужасно драматични въпроси“. 

Факсимиле от пресата от тогава
Живият спомен за бедствието в местната общноств Згориград, от една страна, а от друга - дългото му прикриване по идеологически причини, са съображения темата да бъде част от проект в БНР Академия

Снимки: Ива Антонова, Държавен архив - Враца

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС върна на президента мандата за кабинет

Номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, получен от него по-рано тази седмица. „Коалицията направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет…За..

обновено на 23.04.21 в 12:14
Жан Кастекс

Френското правителство: Не се страхувайте от ваксините

Френското правителство разясни предстоящото разхлабване на ограничителните мерки от началото на май. Очакването е поредната вълна на Covid-19 да започне да отшумява, заяви премиерът Жан Кастекс. Свободно движение от трети май, но при запазен вечерен час от 19:00 ч. Това потвърди на пресконференция френският премиер Кастекс. Учениците ще се..

публикувано на 23.04.21 в 12:07
Мястото, където загинаха шестимата младежи при тежка катастрофа в Симеоновград.

Десет години от тежката катастрофа в Симеоновград навръх Великден

Навършват се 10 години от тежката катастрофа в Симеоновград навръх Великден, при която загинаха шестимата младежи. Шофьорът получи 12-годишна присъда. Родителите на жертвите продължават да настояват за законодателни промени за по-тежки наказания за пияните шофьори и тези, които карат с превишена скорост. Мемориалът на симеоновградските ангели, изграден..

публикувано на 23.04.21 в 12:04
Виктор Орбан

Орбан: Унгария ще достигне 40% ваксинирани следващата седмица

Унгария ще достигне ниво на ваксинация от 40% до средата на следващата седмица, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Според него тази цел ще позволи възобновяването на широк кръг от дейности в сектора на услугите по пътя към нормалността. През последните седмици централноевропейската страна с население от 10 млн. души..

публикувано на 23.04.21 в 11:30
Подводницата на военноморските сили на Индонезия Alugoro, плаваща в мисия за търсене на изчезнала Nanggala.

Продължава издирването на изчезналата индонезийска подводница

Индонезийските спасители подновиха издирването на изчезналата в морето край Бали подводница „Нангала” Общо 21 кораба са изпратени в района на операцията, включително океанографски . Два кораба на Малайзия и Сингапур също ще се включат в издирването. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че САЩ ще изпратят свои самолети, за да помагат в..

публикувано на 23.04.21 в 11:15
Народно събрание

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

Парламентът обсъжда днес шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В началото на разискванията заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ще участват активно със свои критики и опасения по отделни предложения, но уточни: „В този дебат ще се опитаме да ви посочим къде имаме..

обновено на 23.04.21 в 11:13
Руският министър на отбраната ген. Сергей Шойгу на борда на хеликоптер наблюдава основния етап от учението на руските въоръжени сили в Крим, 22 април 2021.

Спад на напрежението по оста Киев - Москва

Русия започна да прехвърля войските, участвали в маневри в Южна Русия, обратно в пунктовете за постоянна дислокация. Те се придвижват до жп гари и летища и се качват на десантни кораби, жп платформи и самолети от военнотранспортната авиация, съобщиха от руското министерство на отбраната.  Русия днес прекратява военните учения в Южния и Западния..

обновено на 23.04.21 в 11:04