Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с установен Covid-19 във Видин са отделени от останалите

Тест за Covid-19
Снимка: БТА

Децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип във Видин, сред които е установен Covid-19, са отделени от останалите.

Осигурени са предпазни облекла за персонала. Социалните услуги в центъра се изпълняват от неправителствена организация, която се грижи за още един център за настаняване от семеен тип и защитено жилище.

Тестове на всички в защитеното жилище са направени след положителна проба за Covid-19 на лица от персонала, каза директорът на РЗИ доктор Венцислав Владински:

"Те са 14 деца, от които 8 са положителни. Персоналът е от 15 служители, от тях пет са положителни".

Засега децата и младежите нямат симптоми на коронавируса.

"Но трябва да се има предвид, че те са с вродени увреждания. Това са психически и физически недостатъци. Все пак те са една рискова група".

В социалното жилище се извършва дезинфекция, а за персонала са осигурени предпазни костюми, каза кметът на Видин Цветан Ценков:

"И се въвеждат всички мерки, които са необходими за дезинфекция на всичкото, до което те се докоснат."

PCR тестове ще бъдат направени на настанените в другите две социални жилища, за които се грижи неправителствената организация, както и на персонала им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22. Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис. Вчера Украйна подписа споразумение в сферата на сигурността и с Люксембург. То..

публикувано на 11.07.24 в 07:29

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват работа с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина" Предвидено е и изслушване на служебния министър на..

публикувано на 11.07.24 в 07:22

Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през 2025 г.

Във втория ден от срещата им във Вашингтон лидерите на страните-членки на НАТО обявиха пакет от военна помощ за Украйна и заявиха, че пътят на Киев към членство в пакта е необратим. Най-малко 40 милиарда евро ще бъдат предоставени на Украйна през следващата година под формата на военна помощ. Средствата ще бъдат осигурени, чрез..

публикувано на 11.07.24 в 07:18

Мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание в Челе ди Булгерия

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха..

публикувано на 11.07.24 в 05:18

Мъж, заподозрян за три убийства с арбалет, беше арестуван във Великобритания

Във Великобритания арестуваха мъж, заподозрян за убийството на три жени с арбалет. Нападението срещу съпругата и двете дъщери на коментатора на Би Би Си на конни надбягвания Джон Хънт в техния дом в Хертфордшър, бързо се превърна в една от водещите новини на Острова, след като и трети жени починаха от раните си.  След голямо издирване на заподозрения..

публикувано на 11.07.24 в 04:54

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те страни-членки. България е на 26-а позиция, следвана само от Румъния. Кипър e "Силен иноватор" за..

публикувано на 11.07.24 в 04:48

Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота, реши британски съд

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания. Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш еъруейз" (British Airways). Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на..

публикувано на 11.07.24 в 04:33