Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие почетоха Гоце Делчев с политически нападки

България зае централно място в словесните битки между политиците

Полагане на цветя пред гроба и паметника на Гоце Делчев в Скопие.
Снимка: МИА

Със скандирания и остри политически нападки беше белязана годишнината от смъртта на Гоце Делчев в Северна Македония. И в този ден, когато македонските политици почитат паметта на наричания от тях обединител на македонската нация, България зае централно място в словесните битки между отделните политически групи.

Както всяка година на този ден в църквата „Свети Спас“ в Скопие беше отслужена панихида, а цветя на саркофага с тленните останки на Гоце Делчев положиха редица делегации. Първо беше парламентарната делегация, ръководена от депутатът от Социалдемократическия съюз на Македония Фросина Ременски.

Някои исторически константи не могат да бъдат предмет на политическо договаряне, каза Ременски, след като положи цветя и подчерта, че Гоце Делчев е втъкан в темелите на македонската държава.

Със скандирания „Никога Северна, само Македония“ футболните агитки „Комити“ и „Войводи“ съпроводиха полагането на венец от служебния премиер Оливер Спасовски и от министъра на отбраната Радмила Шекеринска.

Заради освирквания Шекеринска не успя да даде изявления за медиите.

Без освирквания лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ даде изявление, след като положи венец на саркофага с останките на Гоце Делчев.


„Гоце Делчев не трябва да бъде обект на каквито и да е преговори и разговори. Ще се опитам да игнорирам провокациите, които идват, за съжаление сега те съвпадат и предизборната ситуация. Тези, които са затворени в миналото, нека останат там – в миналото на делби и поделби“, каза Християн Мицкоски.

„Горди отдаваме чест на македонския апостол Гоце Делчев, лидерът, който обединява, а не разединява“, написа във Фейсбук лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Сутринта той участва в „Утрински брифинг“ на Слободна телевизия, където заяви, че отварянето на въпроса с България и за македонския език е с политически цели.

„Тези, които са научени да живеят и работят с национализъм и популизъм, така и продължават да функционират и този въпрос се повдига от националистически и популистки подбуди. Още веднъж да напомня - македонският език никъде не е оспорван, той е описан в Обединените нации, признат е от всички, той е нашата идентичност“, каза Заев.

Той потвърди, че не е бил изненадан от позицията на България от последния Съвет на европейските външни министри и обяви, че тя е за вътрешна употреба у нас.

„Не бих бил честен, ако не кажа, че покрай затварянето на главите и преговорите, трябва да финализираме и решим договора с България, т.е. да приложим всички негови точки“, каза Заев.

В отговор на интервюто на Заев опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че той така и не е казал, че осъжда българската позиция.

През целия ден редица македонски сайтове публикуваха статии с публикации от чужбина в началото на XX век, когато се провежда трагичната за Гоце Делчев битка край село Баница и подчертават, че всички чуждестранни издания от „Ню Йорк таймс“ в Съединените щати, до медиите в държавите от региона пишат за македонски народ и битка за освобождение на македонците.

Докато местните медии акцентираха на годишнината от кончината на Гоце Делчев, западни агенции обърнаха внимание на поставените цветя на паметника на бившия юголидер Йосип Броз Тито за 40-годишнината от смъртта му. Снимка ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39