Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Американски терористи“ са задържани във Венецуела

Тръмп отрече правителството на САЩ да е замесено в случая

| обновено на 05.05.20 в 18:23
Николас Мадуро, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелските власти са задържали двама американци във връзка с неуспешното нахлуване по море в страната на въоръжена група, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Мадуро каза, че вчера са били арестувани 13 човека, които нарече „терористи“. Според венецуелския президент социалист те са участвали в координиран с правителството на САЩ заговор за нахлуване на групата във Венецуела от карибското крайбрежие с цел той да бъде свален от власт, отбелязва БТА.

Осем души са били убити при провалилата се акция в неделя, съобщиха венецуелски официални източници.

Мадуро показа американските паспорти и други идентификационни документи на Айран Бери и Люк Денман. По думите му те са работили с Джордан Гудро - американски военен ветеран, който оглавява базирана в щата Флорида компания за сигурност на име Силвъркорп Ю Ес Ей (Silvercorp USA).

„Те си играха на Рамбо. Играха си на герои“, каза Мадуро и увери, че венецуелските власти са разкрили заговора предварително.

Държейки нашивки с американския флаг Мадуро каза по телевизията.

„Нашивките от униформите им - за кого мислите, че се бият. За Доналд Тръмп, просто е!“

Гудро, който обяви в неделя, че е организирал неуспешното нахлуване, потвърди пред Ройтерс, че Бери и Денман са участвали. „Те работят с мен. Мои момчета са“, каза американският ветеран от Ирак и Афганистан. Бившият командос е получил по време на военната си служба много отличия.

Венецуелският  опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрече медийните твърдения, че той е наел Силвъркорп, за да свали Мадуро от власт със сила. Той постави под съмнение версията на Мадуро и заяви, че целта  му е да отвлече вниманието от проблемите в държавата, в това число бунт в затвор, при който загинаха над 40 души. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече администрацията му да е замесена в провалилата се въоръжена акция.

„Това няма нищо общо с нашето правителство“, каза той пред репортери в Белия дом.

Съединените щати наложиха тежки санкции  на Венецуела в опит да отстранят Мадуро от власт, обвинявайки го, че е фалшифицирал изборите през 2018-а. Страната беше залята от протести, начело с Хуан Гуайдо, обявен за президент и признат от над 50 държави. Властта във Венецуела обаче остана в ръцете на Мадуро, въпреки кризата и масовата емиграция.

В края на март американският държавен секретар Майк Помпейо обяви нов план, който предвижда Хуан Гуайдо временно да се откаже от претенциите си.

„Представителите на парламента да създадат Съвет с представители от двете страни, който да играе ролята на преходно правителство до организирането на национални и президентски избори, надяваме се това да стане до от 6 до 12 месеца“.

Подкрепяният от Вашингтон Хуан Гуайдо приветства плана.

„Днес имаме международно предложение, което изложихме още преди месеци, за мирно предаване на властта, което дава гаранции и пространство за всички, които са за спазване на Конституцията“.

Този план предвижда отмяна на американските и европейските санкции и предоставяне на икономическа помощ от Международния валутен фонд.

Николас Мадуро отхвърли категорично идеята.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

САЩ обявиха награда $15 милиона за ареста на Мадуро

САЩ предлагат награда от 15 милиона долара за ареста на венецуелския президент Николас Мадуро, заяви американският държавен секретар  Майк Помпейо, цитиран от АФП. Министерството на правосъдието на САЩ пък повдигна обвинения в „наркотероризъм“..

обновено на 26.03.20 в 17:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепции за ремонт на "Бузлуджа" възложи служебният премиер

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г...

публикувано на 19.04.24 в 12:43