Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Американски терористи“ са задържани във Венецуела

Тръмп отрече правителството на САЩ да е замесено в случая

| обновено на 05.05.20 в 18:23
Николас Мадуро, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелските власти са задържали двама американци във връзка с неуспешното нахлуване по море в страната на въоръжена група, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Мадуро каза, че вчера са били арестувани 13 човека, които нарече „терористи“. Според венецуелския президент социалист те са участвали в координиран с правителството на САЩ заговор за нахлуване на групата във Венецуела от карибското крайбрежие с цел той да бъде свален от власт, отбелязва БТА.

Осем души са били убити при провалилата се акция в неделя, съобщиха венецуелски официални източници.

Мадуро показа американските паспорти и други идентификационни документи на Айран Бери и Люк Денман. По думите му те са работили с Джордан Гудро - американски военен ветеран, който оглавява базирана в щата Флорида компания за сигурност на име Силвъркорп Ю Ес Ей (Silvercorp USA).

„Те си играха на Рамбо. Играха си на герои“, каза Мадуро и увери, че венецуелските власти са разкрили заговора предварително.

Държейки нашивки с американския флаг Мадуро каза по телевизията.

„Нашивките от униформите им - за кого мислите, че се бият. За Доналд Тръмп, просто е!“

Гудро, който обяви в неделя, че е организирал неуспешното нахлуване, потвърди пред Ройтерс, че Бери и Денман са участвали. „Те работят с мен. Мои момчета са“, каза американският ветеран от Ирак и Афганистан. Бившият командос е получил по време на военната си служба много отличия.

Венецуелският  опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрече медийните твърдения, че той е наел Силвъркорп, за да свали Мадуро от власт със сила. Той постави под съмнение версията на Мадуро и заяви, че целта  му е да отвлече вниманието от проблемите в държавата, в това число бунт в затвор, при който загинаха над 40 души. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече администрацията му да е замесена в провалилата се въоръжена акция.

„Това няма нищо общо с нашето правителство“, каза той пред репортери в Белия дом.

Съединените щати наложиха тежки санкции  на Венецуела в опит да отстранят Мадуро от власт, обвинявайки го, че е фалшифицирал изборите през 2018-а. Страната беше залята от протести, начело с Хуан Гуайдо, обявен за президент и признат от над 50 държави. Властта във Венецуела обаче остана в ръцете на Мадуро, въпреки кризата и масовата емиграция.

В края на март американският държавен секретар Майк Помпейо обяви нов план, който предвижда Хуан Гуайдо временно да се откаже от претенциите си.

„Представителите на парламента да създадат Съвет с представители от двете страни, който да играе ролята на преходно правителство до организирането на национални и президентски избори, надяваме се това да стане до от 6 до 12 месеца“.

Подкрепяният от Вашингтон Хуан Гуайдо приветства плана.

„Днес имаме международно предложение, което изложихме още преди месеци, за мирно предаване на властта, което дава гаранции и пространство за всички, които са за спазване на Конституцията“.

Този план предвижда отмяна на американските и европейските санкции и предоставяне на икономическа помощ от Международния валутен фонд.

Николас Мадуро отхвърли категорично идеята.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

САЩ обявиха награда $15 милиона за ареста на Мадуро

САЩ предлагат награда от 15 милиона долара за ареста на венецуелския президент Николас Мадуро, заяви американският държавен секретар  Майк Помпейо, цитиран от АФП. Министерството на правосъдието на САЩ пък повдигна обвинения в „наркотероризъм“..

обновено на 26.03.20 в 17:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07