Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 от 20-те английски клуба трябва да са "за" неутралните терени, Вила е "против"

Астън Вила е един от клубовете, които се обявяват против неутралните терени
Снимка: БТА

Клубовете от Висшата лига ще трябва да приемат да играят на неутрални терени, когато мачовете се подновят. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на мениджърите на лигата Ричард Беван.
Предстои клубовете да гласуват в понеделник предложенията за завършване на сезона.

Според Би Би Си, предложението за игра на неутрални стадиони се нуждае от гласовете на поне 14 от 20-е клуба, за да бъде прието. Беван каза на ББС Радио 4, че ако то бъде отхвърлено, сезонът може да бъде отменен.

Висшата лига е спряна от 13 март заради пандемията от коронавирус. Плановете за рестартиране включват отново мачове през юни, за да може да се завърши сезона в края на юли. Това ще изисква тренировките да започнат до 18 май.

Лигата също ще се нуждае от минимум 40 000 теста за играчи и служители, ако оставащите мачове се изиграят без публика.

Беван добави, че "времето не е на наша страна и трябва да се подновят тренировките много скоро", за да може мачовете да стартират отново до 12 юни.

Всичките 20 клуба от Висшата лига се ангажират да изиграят останалите 92 мача от сезон 2019/2020, ако и когато е безопасно да стане това.

Един от клубовете, които са против неутралните терени, е Астън Вила.

Изпълнителният директор на Астън Вила Крисчън Пърслоу заяви, че клубът е срещу използването на неутрални стадиони за завършване на сезона във Висшата лига.

Клубовете от Премиършип остават твърдо „за“ приключване на настоящата кампания, но това ще бъде възможно само ако 8-10 неутрални стадиона влязат в употреба за изиграването на оставащите 92 мача. Пърслоу предупреди клубовете да не подкрепят мерките, които увеличават риска от „200-милионната катастрофа“, която би сполетяла изпадащите, след като изпълнителният директор на Брайтън Пол Барбър също се обяви против идеята през изминалия уикенд.

„Лично аз съм против това предложение. Ние сме в клуб, който силно разчита на изявите пред домашна публика. 2/3 от победите ни дойдоха пред нашите привърженици. Остават ни още шест срещи в къщи и смятам, че всеки фен на Вила ще се съгласи, че отнемането на това предимство е огромно решение за някой, който ръководи Астън Вила, и със сигурност няма да се съглася с това, докато тези обстоятелства не са справедливи“.

Пърслоу сравни разговорите за „Проект Рестарт“ с дебата за Брекзит, защото въпреки консенсуса относно подновяване на сезона възможно най-скоро, когато е безопасно това да се случи, няма ясна идея как това ще стане на практика. Той добави, че въпреки ежедневните финансови загуби поради карантината за водещите клубове, тези в дъното на класирането страдат дори още повече от липсата на футболни срещи.

„В дъното на таблицата има далеч по-малка база за печелене на приходи, но рискът от изпадане е вероятно 200-милионна катастрофа за всеки клуб, който математически все още може да изпадне. Когато кажеш на който и да е клуб „Искаме да се съгласите на няколко промени в правилника, които ще направят по-вероятно изпадането ви“, те не мислят за пари от телевизионни права, те си мислят „О, Боже, ще се съглася ли на нещо, което доведе до изпадането ми и ще загубя 200 млн. паунда?“. Вила, които имат мач по-малко в сравнение с останалите около тях, са в зоната на изпадащите на този етап, на две точки зад Уест Хем, който се намира извън опасната зона заради по-добрата си голова разлика, а Брайтън е с две точки повече на 15-та позиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиан Илиев

Илиан Илиев е доволен от играта на футболистите на Черно море срещу Апоел

Старши треньорът на Черно море (Варна) Илиан Илиев даде добра оценка  на своите футболисти след равенството  0:0 срещу Апоел Беер Шева в първата среща от втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите. Реваншът е в Разград идната седмица. Двата отбора ще спорят за място в третия кръг на турнира на УЕФА Лига на Конференциите, където ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:49
Валентин Илиев

Валентин Илиев: Знаем какво ни чака в Подгорица

"Не беше лесно. Изправихме се срещу добре организиран и подготвен съперник. Радваме се, че имаме преднина преди реванша. Надявам се да реализираме нашите положения в следващия двубой.  Няма с какво толкова да се изненадаме. Срещу нас стои добър отбор, играещ грамотен футбол. В някои моменти играе толкова, колкото ти позволи съперникът. Надяваме се да..

публикувано на 26.07.24 в 06:42
Душан Керкез

Душан Керкез: Панатинайкос е фаворит, но шансовете ни остават

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез изрази задоволство от показаното от неговия отбор през втората част в първия сблъсък с Панатинайкос в турнира Лига Европа.  Ботев загуби с 1:2 , но запази сериозни шансове за крайната победа. "Няма как да съм доволен, когато загубим. Но ако някой преди мача беше казал, че в двубой срещу клуб с..

публикувано на 26.07.24 в 06:40

Олимпиадата в Париж ще започне с уникално шоу по река Сена

Олимпиадата в Париж официално ще започне с уникално шоу по река Сена в петък и Франция има големи и мистериозни планове за пищната церемония по откриването.  За първи път в историята на летните игри тя няма да се проведе на стадион.  Вместо това над 200-е национални делегации ще плават по Сена през центъра на Париж и покрай забележителности като..

публикувано на 26.07.24 в 06:31
Ботев загуби с 1:2 от Панатинайкос

Ботев (Пд) с минимална загуба от Панатинайкос

Отборът на Ботев (Пловдив) допусна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия Панатинайкос в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Малко..

публикувано на 25.07.24 в 23:22
ЦСКА 1948 постигна първа победа в Европа

ЦСКА 1948 с историческа първа победа в Европа

Отборът на ЦСКА 1948 победи с 1:0 у дома Будучност в първи мач от втория квалификационен кръг в турнира  Лигата на конференциите. В 5-ата минута Талис шутира от дистанция, но вратарят Милан Миятович улови топката. Осем минути след това Радослав Кирилов получи от Марио Илиевски, но се засуети в наказателното поле и пропусна момента, в който..

публикувано на 25.07.24 в 22:35
Апоел и Черно море завършиха 0:0

Апоел и Черно море не се победиха

Черно море  завърши 0:0 като гост на израелския Апоел (Беер Шева) в първа среща от втория кръг на турнира Лига на Конференциите  Мачът се игра в Ловеч, където израелският тим посреща съперниците си в Европа заради нестабилната ситуация в тяхната страна, породена от конфликта в Ивицата Газа. Втората среща ще се проведе също в България, като..

публикувано на 25.07.24 в 22:13