Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Моллова след първия си онлайн концерт: Предпочитам да свиря пред публика

Проф. Милена Моллова

"Музиката помага" е цикъл онлайн концерти от залата на центъра за изкуства "Сити Марк" в София. На 14 април публиката слуша в интернет виолончелото на проф. Венцеслав Николов, а на 5 май на сцената беше изключителната пианистка и клавирен педагог проф. Милена Моллова. Избраната от нея програма донякъде напомни наскоро отпразнуваната също с концерт нейна 80-годишнина, но беше допълнена с цял букет любими на меломаните пиеси. В изпълнения на 4 ръце партньор на пианистката беше нейната ученичка Анжела Тодорова.


Както винаги проф. Моллова е в авангарда, когато става дума за експерименти - и ето че в кариерата й, продължаваща повече от 60 години, за първи път се вписва и концерт в зала без публика, а зрителите бяха пред екраните на компютрите и мобилните си телефони.

"Усещането е много особено - отначало човек се чувства странно, но след това усеща публиката и когато започне да свири - в зала, на хубав инструмент - просто нещата потръгват и наистина, факт е, че като знаем, че има хора, които искат да ни слушат, това е изключително приятно!" - сподели минути след концерта си пианистката в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и добави: "Животът е много интересно нещо!".

Цялото интервю с проф. Милена Моллова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова празнува 80-годишнината си на сцената

Респектът, който прочутата българска пианистка Милена Моллова предизвиква, е огромен! Не крие възрастта си и казва, че не се чувства на толкова. И наистина - бодрият дух и типичното за нея чувство за хумор винаги правят впечатление, а сигурно има..

публикувано на 19.02.20 в 20:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25