Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор стана адвокат на заподозрян за убийството на журналистката Дафне Галиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роднини на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция настояват за разследване, след като служител в прокуратурата подаде оставка и часове по-късно се яви в съда като адвокат на заподозрения организатор на покушението, предаде Ройтерс.

Журналистката беше убита от бомба в автомобила си през октомври 2017 г., по време по което е разследвала корупция на високопоставени политици. Същата година през декември към трима мъже бяха предявени обвинения като извършители на покушението, а през ноември 2019 г. състоятелният бизнесмен Йорген Фенек беше обвинен в заговор за убийство.

Той обаче отрича съпричастност към казуса, заел централно място в малтийската политика и породил съмнения за върховенството на закона в островната страна.

Във вторник Чарлз Мерсиека напусна поста си в офиса на главната прокуратура, а в сряда се появява в съдебната зала като юридически представител на Фенек.

„Времето за трансформиране на д-р Мерсиека в адвокат по криминални дела свидетелства за предварително тайно споразумение между защитата на Фенек и действащия криминален прокурор“, коментират от семейството на Галиция.

Роднините настояват за разследване, което да установи дали бившият вече служител на прокуратурата е разполагал с ключова информация от разследването на убийството.

И самият Мерсиека, и от министерството на правосъдието на Малта твърдят, че той не е участвал в случая като прокурор, но въпреки това от ведомството смятат, че той не бива да поема защитата на бизнесмена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара върху 250 дка гори при кюстендилското с. Ваксево

Продължава погасяването на пожара, който възникна на 16 юли в иглолистна гора в района на с. Ваксево, който се  разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош.  Над 30 пожарникари и екипи на горските стопанства от региона ще са на терена до късно тази вечер, използва се специализирана техника, включила се и частна фирма с водоноски...

публикувано на 18.07.24 в 17:59
Володимир Зеленски

Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев. И отново поиска западните съюзници да позволят на украинската армия да нанася удари по руска територия с оръжията, които предоставят на Украйна.  Единството на Европа винаги води до силни решения, каза Зеленски на срещата на върха на..

публикувано на 18.07.24 в 17:49
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева,  журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25
Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат .  Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56
Днес (18 юли) министърът на отбраната Атанас Запрянов награди военнослужещи от служба

Министърът на отбраната призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене.  Той заяви, че всички формирования на армията са приведени в готовност.  "Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети, даже и премиерът ми звъня преди малко. Това обаче изисква допълнително оборудване, допълнителна..

публикувано на 18.07.24 в 16:51