Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ячев: Чрез ваучерите бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Ваучерите - спасителният пояс за туризма

Драганов: Ваучерите за храна да бъдат допълнени с опция "за почивка"

Снимка: Pixabay

HФCБ предлага текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси. В предаването „Нещо повече“ Борис Ячев, депутат от НФСБпоясни:

„Право на ваучери за вътрешен туризъм за българските курорти да имат всички български граждани, които са се осигурявали през последните 12 месеца и получават брутна месечна заплата равна на тази от декември 2019 година – около 1350 лева. Това ще струва на бюджета около 325 млн. лева, тъй като право на тези ваучери ще имат около 1,5 млн. души. Ваучерите ще бъдат за не по-малко от 7 дни в размер на 210 лева“. 

Депутатът уточни, че чрез формата на ваучери бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма уточни, че предложеното от НФСБ предполага и създаването на отделна администрация, която ще поеме ресурс.

По думите му много по-ефективно би било, ако се актуализира системата за ваучерите за храна и на тях се допълни и „за почивка“

„Има система за обработка, фирми, които разпределят, събират ваучерите, фирми, които ги разплащат. Не стои въпросът за една година и за едно лято, а завинаги... От утре ваучерите могат да бъдат на пазара“. 

Интервюто с Борис Ячев и с Румен Драганов можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разстоянието между масите в заведенията ще може да е 1,5 метра, са се споразумели  партньорите в управлението. Промяната е в съгласие с искане, отправено от ресторантьорите. София - 5 май 2020 г.

Сезон 2020: Туристически ваучери, безплатни шезлонги и чадъри, 1,5 м между масите

Управляващата коалиция се договори за туристически ваучери, безплатни чадъри и шезлонги за летовниците. Прецизирането на различните мерки ще продължи, като основно различие остава искането за намаляване на ДДС върху туристическите услуги. Какви са..

публикувано на 05.05.20 в 14:15
Николина Ангелкова

14-дневна карантина за българите, летуващи в Гърция и Турция

Министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, че след завръщането си в страната ще трябва да останат в 14-дневна карантина. Ангелкова присъства на обсъжданията в парламентарната правна..

публикувано на 11.05.20 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11