Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени таксите на частните съдебни изпълнители при вземания след предявяване на изпълнителния лист и образуване на изпълнително дело,съобщава "24 часа". Вестникът пише още, че работата вкъщи по време на извънредното положение е довела до по-високи сметки за ток с 20 на сто.

За сметка на това в държавата е регистриран спад на електропотребление през април от 6,15 на сто, уточнява публикацията.

"Погват пернишкото парно за режима с водата", пише "Телеграф". Министерството на енергетиката и държавният енергиен регулатор са назначили проверка защо ТЕЦ-ът не осигурява топла вода за абонатите си. Серия от аварии е причина жителите на Перник да са без топла вода, припомня вестникът.

 Намаляват ДДС за книгите на 9 процента.

"Борисов се заигра с данъците предизборно", пише по темата вестник "Дума". "Земя" пояснява: "Сутринта Борисов обяви, че смъква данък "Добавена стойност" за храните, по обед се отметна".

Темата е водеща и за вестник "Монитор", който допълва, че се обмисля по-ниска ставка и за книгите. ДПС настоява данъкът да се намали и за всички стоки за деца до тригодишна възраст. Всички балкански съседи са с диференцирани ставки, пише изданието.

"Кръчмарите спечелиха срещу хляба" пише "Труд" на първа страница. По-ниският налог за ресторантите ще важи до края на 2021 година, уточнява публикацията.

Две седмици преди началото на беритбата на череши в Кюстендилско изкупвачите предлагат по лев и 20 на килограм, пише "Монитор". Насажденията в района са се увеличили със 150 на сто. Изданието информира и че фонд "Земеделие" е решил да подпомогне производителите на плодове с един милион лева.

В интервю за "Труд" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ казва, цитирам: "Излизат все повече и повече дефектите на управлението поради липса на реформи. Той прогнозира след изборите следващата пролет страната да бъде управлявана от коалиционна програма за ускорено догонващо икономическо развитие.

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева обобщава в интервю за "24 часа", че и в радиото, и в телевизията място намират всякакви гости от политическия спектър и от неправителствените организации. "Има пълна свобода навсякъде.....Нямам представа каква е тази тревожност.", казва още Бетина Жотева по дебата за свободата на словото в обществените медии.

Една от общите за днешните вестници тема е научната констатация, че най-древните европейци са живели по нашите земи. "Телеграф" пише, че учени са направили ДНК анализ на кости на 46 хиляди години от пещерата "Бачо Киро". Констатацията е на институт по еволюционна антропология в германския град Лайпциг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп вчера като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16