Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда ли се отварянето на детските градини у нас

МОН с анкета сред родителите

| обновено на 14.05.20 в 14:53
Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб.
Снимка: Пресслужба на МС

На брифинга за ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция у нас тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб за  Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски коментира въпроса за възобновяването на работата на детските градини и ясли у нас.

Той посочи, че се следи ситуацията в други европейски държави, където детските заведения вече работят. „Мониторираме в момента какво става“, отбеляза Мутафчийски.

Например Дания, където от повече от 10 дни градините са отворени:

„Засега не се забелязват някакви колебания в заболеваемостта. В същото време в Германия се отчита, че рисковете при отваряне на детските градини и училища все пак остават.

И на този етап  - и на сутрешното заседание с премиера изказахме и нашето становище  - че поне още една седмица не бива да се отварят и да се коментира отварянето на детските градини“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Родители и учители в детски градини и ясли изразяват желание  тези институции  да започнат работа  на 1 юни при спазване на мерките на здравните власти, показва анкета сред тях на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според данните от анкетата над половината от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина, а 56 на сто от детските учители са готови и сега да започнат работа.

Същевременно 70 на сто от учителите настояват за  един месец допълнителен платен отпуск в случай, че продължат да не работят заради  разпространението на коронавируса.

Платен едномесечен отпуск искат и родителите в случай, че детските градини не заработят до 1 седмица.

Същевременно Министерството на образованието и науката също започна анкета сред родители относно нагласите им да бъдат ли отворени детските градини  у нас. Анкетата ще е активна до 18 май.

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение за възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните Изисквания, при които това да се случи, посочват от просветното Министерство.

В анкетата, разпространена до родителите по електронен път, има 11 въпроса с един възможен отговор на всеки един от тях.

Въпросите са от типа:

  • ·  кога бихте завели и детето си на детска градина; при какви условия;
  • ·  колко записани на детска градина деца имате преди обявяването на извънредното положение; кой се грижи за тях след обявяването му;
  • ·  има ли член на семейството ви, който работи на първа линия в борбата с Covid-19 и др.

Към момента кабинетът се въздържа от отварянето на детските градини, като преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че градините и яслите  остават категорично затворени.

Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че отварянето на тези заведения крие рискове заради ежедневната комуникация в тях на голям брой деца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29
Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).

Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални емигранти

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални емигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави.  Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат..

публикувано на 18.04.24 в 15:28
Язовир „Йовковци“

Язовир "Йовковци" може да приеме големи количества валежи

Нивото на язовир "Йовковци", който водоснабдява Великотърновска област и част от област Габрово, е спаднало с близо 4 метра. От водния оператор уверяват, че няма опасност от недостиг на питейна вода и воден режим за населените места, които се водоснабдяват от язовира. Обемът на язовира е 72,62 млн. кубически метра, което е 79 % от неговия..

публикувано на 18.04.24 в 15:21
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

"Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс в държавата и конкретно здравеопазването се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ . Практически..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34