Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

От петролния бранш коментират пред "Труд" -цитат -  "Няма лошо от повече конкуренция". Вестникът цитира на първа страница този коментар по повод идеята на държавата да създаде своя верига от бензиностанции. Министерството на финансите обяви намерението си като мярка срещу скъпите горива.

"По 4 лв за шезлонг и чадър в Слънчев бряг", информира "24 часа" след вчерашната среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш в Бургас и областта. 20 квадратни метра трябва да има за един чадър с два шезлонга на плажа и край басейните. Ангелкова е заявила, че няма анулирани чартърни полети към Черноморието от 15 юни натам.

Съботният очерк на "24 часа" е озаглавен "Европа възкръсва за летния курорт." От Брюксел препоръчват съседни държави, при които има по-малко заразени, да се отварят една към друга. Гърция обмисля преговори с България. Очаква се гръцкото правителство да оповести идните дни своята програма за летния туристически сезон, а за туристите в Истанбул ще се изисква документ, че не са носители на коронавируса.

Музикантът Калин Вельов се застъпва за развитие на културния туризъм, в който вижда повече потенциал да върне туристите в сравнение с другите форми. В интервю за "Монитор" той прогнозира бум на нова музика в следкарантинния период. Калин Вельов смята, че ДДС трябва да се намали до девет на сто и за видовете изкуства, защото те, според него, са като скачени съдове с туризма.

В интервю за "Труд" бизнесменът Николай Йорданов оценява положително временното намаляване на ДДС за ресторантьорите, защото така ще бъдат запазени служителите и бизнеса. Той подчертава, че мярката е антикризисна, а не за да се свалят цените. Николай Йорданов смята и че удължаване срока на мярката "60 на 40" също ще помогне на него и колегите му да се възстановят от кризата.

Джазът ще владее Банско от 8 до 15 август, информира "Телеграф". Въпреки коронавируса фестивал ще има и тази година, уверява създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев. В програмата са включени Хилда Казасян и Стунджи.

"Телеграф" предлага туристически маршрут до Костур в Македония. Подземни извори свързват града с Охрид, разказва пътеписът. В Костур има десетки православни храмове.

За да не изсушаваме кожата си, да полваме  дезинфектанти с повече съдържание на глицерин, съветва "Монитор". Оцветителите в тези препарати провокират алергии, затова трябва да предпочитаме безцветните. Освен това, ако сме задължени да носим ръкавици, трябва да ги сменяме през половин час, защото те също провокират алергични реакции, предупреждават специалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп вчера като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16