Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на ку-треска в област Габрово

| обновено на 17.05.20 в 14:33
Снимка: Радио Видин

На сутрешния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция у нас проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, съобщи за огнище на ку-треска в област Габрово:

„В момента имаме сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случая на ку-треска в област Габрово  - в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци".

„С PCR-тестове беше доказана ку-треска при 14 случая вчера - става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма“, посочи проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че това заболяване има симптоми, които може да са подобни на коронавирусната инфекция:

„Казвам това в рамките на брифинга, защото в началото при температурно състояние колегите лекари първо са търсили коронавирус. Не само коронавирусът предизвиква висока температура. Огнище на ку-треска  - надявам се, че ще се вземат необходимите мерки".

Ку-треската (известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип) е зооантропоноза – заболяване, което засяга не само животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда.

Основният резервоар на заболяването (организъм, който пренася патогена, но обикновено не боледува) при домашните животни са говедата, овцете и козите. Болестотворните микроорганизми се отделят чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

При хората около 50% от болните имат клинични прояви - треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2%. След преболедуване организмът  изгражда продължителен имунитет.

Информацията за огнище на ку-треска в три ферми в Габровско и Севлиевско беше потвърдена и от РЗИ-Габрово, откъдето посочват, че случаи на това инфекциозно заболяване в района се регистрират от три години.

Директорът на РЗИ доктор Николай Пенчоков отбеляза, че откриването на огнището на ку-треска в Габровско не е свързано с изследвания за коронавирус и поясни, че ветеринарите са сигнализирали за заразени животни във  фермите, които обслужват.

Инфектирани са четирима ветеринарни лекари и 14 души от персонала, вероятно при поглъщане на прах.

Предстои да се прецени как ще се процедира със заразените животни, но от сега е ясно, че ще има тежки последствия за производителите на мляко и млечни продукти.

На болните лекари и работници във фермите ще бъде назначено лечение, посочи д-р Пенчоков: "Ще им осигурим преглед при инфекционист, ще им бъде назначено антибиотично профилактично лечение, защото трябва да се изчистят".

Заболяването е познато в района на Габровска област от преди три години, обясни още директорът на РЗИ и изказа предположение, че се разпространява и в други райони на страната, но все още не са открити носителите на заразата, която не се предава от човек на човек.

Как да се предпазим от инфектиране с ку-треска от животински продукти:

"Като не консумираме мляко от случайни производители, незрял кашкавал, незряло сирене. На пазара от частния производител в багажника - това нещо е много опасна заигравка с това заболяване", обясни д-р Пенчоков.

Утре ще заседава областната епизоотична комисия и ще бъдат набелязани мерки за справяне с огнището на заразата.

Репортаж на Велина Махлебашиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки“, каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници...

публикувано на 25.04.24 в 10:31