Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на ку-треска в област Габрово

| обновено на 17.05.20 в 14:33
Снимка: Радио Видин

На сутрешния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция у нас проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, съобщи за огнище на ку-треска в област Габрово:

„В момента имаме сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случая на ку-треска в област Габрово  - в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци".

„С PCR-тестове беше доказана ку-треска при 14 случая вчера - става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма“, посочи проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че това заболяване има симптоми, които може да са подобни на коронавирусната инфекция:

„Казвам това в рамките на брифинга, защото в началото при температурно състояние колегите лекари първо са търсили коронавирус. Не само коронавирусът предизвиква висока температура. Огнище на ку-треска  - надявам се, че ще се вземат необходимите мерки".

Ку-треската (известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип) е зооантропоноза – заболяване, което засяга не само животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда.

Основният резервоар на заболяването (организъм, който пренася патогена, но обикновено не боледува) при домашните животни са говедата, овцете и козите. Болестотворните микроорганизми се отделят чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

При хората около 50% от болните имат клинични прояви - треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2%. След преболедуване организмът  изгражда продължителен имунитет.

Информацията за огнище на ку-треска в три ферми в Габровско и Севлиевско беше потвърдена и от РЗИ-Габрово, откъдето посочват, че случаи на това инфекциозно заболяване в района се регистрират от три години.

Директорът на РЗИ доктор Николай Пенчоков отбеляза, че откриването на огнището на ку-треска в Габровско не е свързано с изследвания за коронавирус и поясни, че ветеринарите са сигнализирали за заразени животни във  фермите, които обслужват.

Инфектирани са четирима ветеринарни лекари и 14 души от персонала, вероятно при поглъщане на прах.

Предстои да се прецени как ще се процедира със заразените животни, но от сега е ясно, че ще има тежки последствия за производителите на мляко и млечни продукти.

На болните лекари и работници във фермите ще бъде назначено лечение, посочи д-р Пенчоков: "Ще им осигурим преглед при инфекционист, ще им бъде назначено антибиотично профилактично лечение, защото трябва да се изчистят".

Заболяването е познато в района на Габровска област от преди три години, обясни още директорът на РЗИ и изказа предположение, че се разпространява и в други райони на страната, но все още не са открити носителите на заразата, която не се предава от човек на човек.

Как да се предпазим от инфектиране с ку-треска от животински продукти:

"Като не консумираме мляко от случайни производители, незрял кашкавал, незряло сирене. На пазара от частния производител в багажника - това нещо е много опасна заигравка с това заболяване", обясни д-р Пенчоков.

Утре ще заседава областната епизоотична комисия и ще бъдат набелязани мерки за справяне с огнището на заразата.

Репортаж на Велина Махлебашиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и..

публикувано на 13.07.24 в 10:30