Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християна Тодорова сменя Мария Гигова във FIG, България с 6 кандидатури за конгреса

Християна Тодорова и Мария Гигова

До 20-ти май България трябва да подаде имената на своите кандидати, които ще се борят да влязат в управителните структури на Международната федерация по гимнастика, съобщи за БНР Красимир Дунев, президент на БФ по гимнастика.


Конгресът на Международната федерация по гимнастика (FIG), който ще е изборен трябва да се проведе през октомври в турския курорт Анталия.

Световната шампионка с ансамбъла от Измир Християна Тодорова е кандидат за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Носителката на бронзов медал от Игрите в Рио де Жанейро ще се опита да замести в този важен орган трикратната световна шампионка Мария Гигова.


Президентът на федерацията по естетическа гимнастика и треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова ще е кандидат за ТК Масов спорт.



Президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров отново ще се кандидатира за трети мандат за член на съвета към  международната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева отново ще се бори за място в Техническия комитет в тази дисциплина.


Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика и сега треньор Николина Христова отново ще се опита да влезе в ТК в това направление.


Десислава Богушева, която е съдия по аеробика ще пробва да намери място в ТК по аеробика.


От 13 май националните състезатели по гимнастика могат отново да се подготвят в националната база „Раковски“, но все още не са се възползвали от тази възможност, сподели олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта.

„Смятаме в понеделник за започнем тренировки, но със съкратен състав. На първо време в залата ще се подготвят Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Олимпиадата и Йордан Александров, който шанс да спечели квота. Ще видим с тях как ще протичат тренировките и ако всичко е наред състава ще бъде увеличен“


Красимир Дунев допълни, че световната купа, която трябваше да се проведе от 15 до 17 май във Варна е отложена за догодина.

„Имахме заявени много състезатели, над 450 участника. Щеше да е невероятна, много силна купа. От международната федерация ни дадоха възможност да я отложим за края на годината, но тъй като всички останали купи са отложени и ни преценихме, че ще е по-добре тя да се проведе догодина. През 2021 няма да има нови световни купи,  за да може тези, които не се проведоха сега (6или 7)да се прехвърлят за догодина. Ние се предложили две дати, за две поредни седмици и чакаме решението на FIG.

Според Дунев отлагането на Олимпийските игри в Токио с една година е било най-доброто решение, което Международния олимпийски комитет е взел.

„Смятам, че това е възможност състезателите да се подготвят много по –добре за тази Олимпиада. Страхувам се, че календарът ще стане много натоварен. Пак ще имаме европейско, има и световно, което в тази ситуация може да отпадне. За тази година имаме европейски първенства за мъже и жени. Франция се отказа да организира това за жени в Париж и сега се търси нов домакин. Това за мъже ще е в Баку. Те не са се отказали, ще то проведат, но не се знае кога. Може би ще поемат и това за жени“, завърши Дунев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Айтана Бонмати поведе Барселона и помогна на женския тим на клуба да се класира за своя шести полуфинал в Шампионската лига по футбол при дамите. Миналогодишният победител в дамския вариант на най-комерсиалното състезание Барселона победи с 3:1 Бран (Берген, Норвегия) и с общ резултат 5:2 е в топ 4, където ще срещне Челси. Бонмати, която е..

публикувано на 29.03.24 в 07:27
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37