Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

В традиционния за понеделник финансов обзор на „Труд“ пише, че икономиката ни губи 6 милиарда и 250 милиона лева от приходи и като добавена стойност от кризата. Постъпленията от ДДС, корпоративни данъци, социални и здравни осигуровки ще се понижат с малко над 2 милиарда. Безработицата се удвоява.

24 часа“ припомня как през 2006 година депутатите освободиха хазарта от ДДС точно за десет минути. В същото време, народните избраници не искат да освободят от този данък печата с оправданието, че това ще е рисковано. В тази криза, свалянето на този данък ще помогне на вестниците и списанията да продължат напред, пише вестникът.

КНСБ иска намаление на ДДС за всичко, информира „Дума“. „Данъчната система на България е една от най-несправедливите в Европейския съюз, косвените данъци са приблизително 60 % от общите приходи в бюджета. Според КНСБ е необходимо преструктуриране на цялата данъчна система.

Земя“ извежда темата като водеща в броя си с допълнението, че позицията на КНСБ е или по-нисък ДДС за всички стоки и услуги, или за нито една от тях. Синдикатът настоява за еднократен данък за заможните българи и за облагане на финансовите трансакции.

76 хиляди души са поискали разсрочване на заеми, 57 хиляди от тях са одобрени, информира „24 часа“. Изданието съобщава и че  десет банки са готови да кредитират бизнеса чрез Българската банка за развитие по оповестена от правителството антикризисна мярка за микро, малки и средни фирми. Гратисният период за взелите кредит е три години.

На борсите за търговия на едро в страната, в 12 области бобът е по-скъп от пилешкото месо, информира „Монитор“. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, най-ярък е примерът във Велико Търново, където зрелият боб е бил по-скъп с един лев и 80 стотинки в сравнение със замразените пилета.

„Морето се отпушва за нови резервации“, съобщава на първата си страница „Труд“. Клиентите са привличани с 20 на сто отстъпка от цената за ваканцията. Част от бизнеса няма да работи това лято, българите предпочитат къщи за гости и хотели на първа линия.

Поевтиняването на парното е по-малко от обещаното, информира „Монитор“. Това се забелязва в сметките на столичните абонати на „Топлофикация“ за април. В някои фактури поевтиняването е символично.

„Голямата априлска секира на парното“ е кръстен коментар по този повод в „Телеграф“. Сделката за топло е като ипотека за имот, ама до живот. Крайно време е да се направи проверка за тези показания, защото не може една месечна фактура за отопление и топла вода на обикновен апартамент да надхвърля една заплата, призовава авторът на коментара. „Телеграф“ допълва, че отоплението в столицата е спряно на 25 април, тоест фактурата дори не е за цял месец. За двустаен апартамент е получена сметка от 110 лева. Оправданието на „Топлофикация“ е, че месецът е бил по-студен в сравнение с миналата година, а и много хора били по домовете си заради карантината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50