Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна първата виртуална годишна среща на СЗО заради коронавируса

Голяма част от населението по света е все още е уязвима от Covid-19

Тедрос Аданом Гебрейесус
Снимка: БГНЕС

Започна първата виртуална годишна среща на Световната здравна организация заради пандемията от новия коронавирус. 

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че по-голямата част от населението на света все още е уязвима от коронавируса, тъй като само малка част е успяла да развие антитела.

Той посочи, че в силно засегнатите райони не повече от 20% от хората имат изградени антитела, докато в други региони процентът на имунизираните срещу болестта вероятно е под 10%. "Предстои да извървим дълъг път", заяви шефът на СЗО. 

Изказвайки се на 73-тата сесия на Световната здравна асамблея, ръководителят на СЗО подчерта, че страните трябва да осигурят мерки за откриване и потискане на допълнителни огнища на коронавирус, преди да премахнат въведените ограничителни мерки. Той предупреди, че твърде бързото отваряне на икономиките само ще затрудни възстановяването.

СЗО препоръчва системно проследяване, изолиране и лечение на всички подозрителни случаи. Независимо в какъв стадий е епидемията във всяка отделна страна, организацията препоръчва да се спазват мерките за поддържане на дистанция, целящи да попречат на разпространението на вируса. Страните последваха в различна степен тези препоръки и са в различен стадий от епидемията.

Шефът на СЗО посочи, че ще бъде стартирана възможно най-скоро независима оценка на глобалния отговор на коронавирус, като Китай също се изказа в подкрепа на такъв преглед.

По-рано Китай се противопостави на призивите за преразглеждане на произхода и разпространението на коронавируса, но президентът Си Цзинпин сигнализира, че Пекин ще подлежи на безпристрастна оценка на глобалния отговор на Covid-19, но след като пандемията бъде поставена под контрол.

"Тази работа се нуждае от научно и професионално отношение и трябва да се ръководи от СЗО. И принципите на обективност и справедливост трябва да се спазват", заяви Си Цзинпин във видеообръщане.

С нови остри нападки на Съединените щати бе открита годишната сесия на Световната здравна организация. Американският здравен министър Алекс Ейзар обяви, че Организацията се е провалила в реакцията си срещу Covid-19 и че този провал е струвал живота на много хора.

Ейзар повтори и обвиненията на Вашингтон срещу Пекин, че се опитал да прикрие възникването на епидемията.

Китайският президент Си Цзинпин отхвърли упреците в непрозрачност.

Президентът на Китай  беше категоричен, че неговата страна винаги е действал прозрачно по отношение на коронавируса.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че организацията се нуждае от повече ресурси, за да осигури подкрепа за развиващите се страни.

Новият коронавирус се разпространи по света, защото страните не му се противопоставиха заедно, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Станахме свидетели на известна солидарност, но много малко единство, в борбата ни срещу Ковид-19", заяви Гутериш в началото на годишната среща на страните членки на СЗО. "Страните следваха различни стратегии, понякога противоречащи си, и всички плащаме висока цена за това", подчерта генералният секретар.

Тъй като много страни пренебрегнаха препоръките на СЗО, "вирусът се разпространи по цял свят и сега се придвижва към глобалния Юг, където отражението му може да е още по-опустошително", добави той. "Ние рискуваме нови вълни и нови пикове" на епидемията, предупреди Гутериш.

Според Гутериш "СЗО е незаменима. Тя има нужда от повече ресурси, особено за да помогне на развиващите се страни".

"Опазването на развиващите се страни не е въпрос на щедрост или благотворителност, а на просветен общ интерес. Страните от Севера няма да могат да се справят с Ковид-19, освен ако страните от Юга го неутрализират в същия момент", посочи шефът на ООН.

В редица европейски страни започна облекчаване на карантинните мерки.

В Ирландия отвориха някои магазини, както и футболните игрища, тенис кортовете и игрищата за голф. 

Още четири области в Испания от днес излизат от карантината, която продължава да е в сила за Мадрид и Барселона. 

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се очаква да дадат виртуална обща пресконференция, по време на която да представят "френско-германска инициатива" в рамките на борбата с кризата с коронавируса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ избира нов председател

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32