Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Макрон предлагат безвъзмеден фонд от 500 млрд. евро за възстановяване на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фонд на стойност 500 млрд. евро за възстановяване на икономиката. Това предвижда съвместният план на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за насърчаване на възстановяването на Европейския съюз след кризата с коронавирус.

Временен - с ясен обем и валидност, но амбициозен и целеви трябва да бъде фондът за възстановяване, според Меркел и Макрон.

Те призовават и за увеличаване на бюджета на Европейския съюз.

Предлага се и да бъдат дадени правомощия на Европейската комисия да набира средства чрез заеми от финансовите пазари от името на блока.

Ще бъдат предоставяни грантови схеми на най-засегнатите страни, които няма да могат да се справят сами, обясни Меркел:

"Не става въпрос за кредити, а за бюджетни разходи за най-засегнатите сектори и региони. Убедени сме, че е не само оправдано, но и необходимо да осигурим европейски средства сега".

Сред целите е и разработката на ваксина в блока в краткосрочен план.

Френско-германската инициатива за отговор на кризата с Covid-19 на европейско ниво обхваща сферите здравеопазване, икономическо възстановяване, околна среда, преход към цифровизация и индустриален суверенитет.

Тя е разработена и в сътрудничество и със страни като Италия и Нидерландия, съобщи френският президент.

Междувременно, след продължила над два месеца блокада от днес заработиха магазини, кафенета и ресторанти в Италия.

За туристи отвори и базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

След като два месеца бяха затворени, от днес работят всички археологически обекти на открито в Гърция, включително Акрополът в Атина.

Първата фаза на деескалация влезе в сила в Испания - с изключение на Мадрид и Барселона заработиха ресторантите и някои фирми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Урсула фон дер Лайен

ЕК приветства плановете на Германия и Франция за възстановяване след Covid-19

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства съвместното предложение на Франция и Германия за плана за възстановяване след пандемията. "В предложението се отчитат мащабите на икономическото предизвикателство, пред което Европа е..

публикувано на 18.05.20 в 19:43
Себастиан Курц и Педро Санчес

Курц отхвърли, а Санчес и Конте подкрепиха безвъзмездния фонд за 500 млрд. евро

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговата страна и няколко други членки на ЕС са против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства в опит да се помогне на икономиката на Европа да се стабилизира след пандемията от коронавируса...

публикувано на 18.05.20 в 21:25
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ

ЕЦБ: Планът за възстановяване на ЕС е "амбициозен, целенасочен и навременен"

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства предложения от Меркел и Макрон план за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза на стойност 500 милиарда евро. "Френско-германските предложения са амбициозни,..

публикувано на 18.05.20 в 23:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево. Засегнати са 3 000 декара гора. Екипи на Регионалната дирекция Пожарна безопасност от Генерал Тошево и Добрич са на място. Към момента пожарът не е загасен и вече се е прехвърлил и..

публикувано на 02.08.24 в 21:27

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия снощи пожар на сметището, ситуирано край близкото село   Цалапица - съобщи областният управител Христина Янчева. Тя..

публикувано на 02.08.24 в 20:35

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле. Огънят се е възпламенил преди малко над жп линията вляво посока Кулата. Получен е сигнал за възникнал пожар между гара "Пейо Яворов" и първия тунел на железопътната линия..

публикувано на 02.08.24 в 19:43

ПП-ДП ще се допитат до колективните си органи дали да подкрепят третия мандат на ИТН

ПП-ДБ ще се допитат до колективните органи на трите партии в коалицията за това дали да подкрепят правителство с третия мандат на ИТН. Това стана ясно след срещата с ИТН за търсене на подкрепа за програмен-експертен кабинет. Председателят на..

публикувано на 02.08.24 в 19:32

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок...

публикувано на 02.08.24 в 18:52