Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Желев: Промяна в ДДС ще създаде риск за бюджета

Законът за ДДС облага стоки и услуги, а не браншове, уточни финансистът

Снимка: БГНЕС

"Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е за данъчно законодателство по средата на годината - оттам рефлектира върху бюджета и всичко свързано с разходите по бюджета. Второто е, че самият закон облага стоки и услуги, а не браншове, не облага ресторантьори". Това каза пред БНР Кирил Желев бивш заместник-министър на финансите и бивш директор на Агенция "Митници". Според него затова са реагирали от всички браншове, защото се проявява клиентелистки принцип. Той изказа опасение, че ако се промени сега ДДС, това ще създаде риск за бюджета.

"Друго от съществено значение е фрагментарният подход. Не бива да се разглежда един данъчен закон, без да се разглежда във взаимодействие с цялото данъчно законодателство", уточни Желев. По думите му предложенията на БСП за намаление на ДДС при облагане на стоки и услуги са по-справедливи.

В предаването "Нещо повече" Кирил Желев посочи, че не бива на тази мярка да се гледа като на антикризисна, подпомагаща бизнеса:

"Реално погледнато, това дава възможност за по-висока печалба на целия този отрасъл на икономиката. ДДС е косвен данък, който се плаща от крайния потребител. Ресторантьорите са само инкасаторите, които го събират. При косвеното данъчно облагане всичко това влиза в цената, а тя се плаща от нас".

Той прогнозира основният ефект от това да е забавянето на нарастването на цените в бранша, защото ресторантьорите смятат, че са загубили в периода, в който бяха принудително затворени, и ще търсят варианти за наваксване на тези пропуснати ползи с увеличени цени. 

Мнението на Желев за желания ефект от управляващите да се изсветли този бизнес е, че "досега изветляване на сектор с ефект от 10-11% не е настъпил в нито един от случаите". 

Кирил Желев изказа подозрение, че управляващите ще излязат с обяснение, че заради лоша дисциплина на данъкоплатците се е сринал бюджетът и да се потърси вземане на заем.

Цялото интервю на Людмила Железова с Кирил Желев и репортаж на Марта Младенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владислав Горанов

МФ предупреждава за вдигане на данъците при падане на ДДС ставката

Финансовото министерство предупреди, че ще се наложи вдигане на данъци, ако ДДС ставката за определени стоки спадне от 20 на девет на сто. В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Владислав Горанов предупреждават, че корпоративният..

публикувано на 20.05.20 в 15:30
Народно събрание

Валери Симеонов: ГЕРБ се отметна от възможността за подпомагане на туризма с ваучери

Правната комисия в парламента е отхвърлила предложенията на Обединените патриоти и ГЕРБ за промените в Закона за ДДС . Освен намаляването на ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и книгите, в общото предложение на ГЕРБ и Обединените..

обновено на 20.05.20 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35