Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обединени патриоти“ със законопроект за личния фалит

Искрен Веселинов: Управляващата коалиция ще довърши мандата си

Не се притесняваме от протестите пред НС и призивите за оставка на правителството, заяви той

| обновено на 21.05.20 в 16:35
Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция не се притеснява от протестите пред Народното събрание и призивите за оставка на правителството, заяви пред БНР съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той изтъкна, че в една демократична държава всеки има право да изказва недоволството си и да протестира.

По думите му времето е сложно и решенията, които се вземат, са трудни, но управляващата коалиция ще довърши мандата си:

"Смятам, че властта е достатъчно отговорна, за да понесе всякакви удали, но да изкара този труден мандат докрай, защото дължим това на гражданите". 

В предаването "Нещо повече" Веселинов коментира и решението за намаляването на ставката на ДДС като временна мярка, като уточни, че то решение на Коалиционния съвет, а не решение на премиера Бойко Борисов.

"Изсветляването на ресторантьорския бизнес би донесло допълнителен бонус към събираемостта на ДДС. 

По-рано днес "Обединени патриоти" обявиха, че предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева.

Партиите от малката коалиция представиха общия законопроект, чиято основна цел е да реши проблема с длъжниците. След извънредното положение и ситуацията с коронавируса от ВМРО очакват бум на такива.

Затова и заедно с НФСБ са изготвили закона за личния фалит, като от него ще могат да се възползват само добросъвестни лица, обясни съпредседателят на ОП:

„Всеки почтен български гражданин, който е работил, който може да докаже, че има трудови доходи през последната година, който се е озовал в ролята на длъжник с дълг до 200 000 лева, ще може да влезе в една защитена процедура, при която, изпълнявайки и удовлетворявайки кредиторите в рамките на 5 години, след това ще може да бъдат заличени неговите задължения“.

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен.

"Не може отговорността за кредита да я носи само кредитополучателят", обясни Искрен Веселинов пред БНР и уточни, че преди да получи кредит всеки човек се проучва от банката, дори той плаща такса за това проучване.

Веселинов заяви, че от 4 месеца ОП разработват този законопроект, т.е. той не е сега подготвен заради кризата с коронавируса.

Законопроектът за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в парламента на 16-и юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Искрен Веселинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05