Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Не искам да свързвам създаването на "Държавна петролна компания" и проверките на КЗК

Симо Симов: Държавната компания ще гарантира националната сигурност

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Не искам да ги свързвам пряко създаването на "Държавна петролна компания" и настоящите проверки", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР и припомни, че проверките в сектора са започнали по сигнал към КЗК от прокуратурата, а едва преди седмица се е появила идеята за държавно петролно предприятие.   

Още утре представители на Комисията за защита на конкуренцията ще могат да влязат в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Вчера той беше запечатан, тъй като от антимонополния орган не успяха да намерят никой от организацията, за да могат на място да се запознаят с необходимите им документи за започналата наскоро проверка. КЗК извършва проверка дали има нарушения и недопустими практики при определянето на цените на автомобилните горива по цялата верига от производството и съхранението до бензиностанциите. 

Днес от Българската петролна и газова асоциация отново потвърдиха готовността си да съдействат на проверяващите.

 Живодар Терзиев заяви, че 3 или 4 проверки са имали от КЗК досега:

"Надали производството в тази проверка ще продължи към нас като асоциация, защото ние се занимаваме с юридически казуси, европейски норми и едва ли има с какво да изненадаме и при тази проверка комисарите на КЗК".

Според него логично е било първоначалното решение на Комисията за защита на конкуренцията да не впише Българската петролна и газова асоциация към проверяваните лица. Неговото обяснение за включването им в обхвата на проверката е заради коментарите, които са правили той и изпълнителният директор на асоциацията - Андрей Делчев, които се отнасят за цените на горивата. Затова Терзиев помоли да не коментира цените на горивата.

Симо Симов/Снимка: БГНЕС

В предаването "12+3" Симо Симов от Асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива заяви, че създаването на "Държавна петролна компания" ще гарантира националната сигурност:

"Ще има още един играч и гарант, с който ние малките ще можем да партнираме и да търгуваме с него с горива. Единственото притеснение, което може би има у някои на пазара, е дали държавата ще спази икономическите и пазарни принципи в този отрасъл".

Според него появата на държавни бензиностанции на пазара няма да повлияе съществено на цените, защото те се формират изключително на пазарен принцип

"Пазарът не позволява много широк диапазон от цени. На пазара винаги се спори за няколко стотинки", заяви Симов.

Представители на бранша виждат корупция в държавния резерв - разблокирането на количествата горива в него и изкупуването им от страна на държавата, която плаща скъпо, за да обнови резерва, а след това разпродава горивата на ниски цени, посочи Симов и уточни, че със създаването на "Държавна петролна компания" ще бъде предотвратена тази корупция. 

Мартин Владимиров/Снимка: БГНЕС

Мартин Владимиров коментира пред БНР, че създаването на нова структура може да създаде повече проблеми: "Да концентрира власт в една администрация, вместо тя да бъде разпределена в различни, които да са по-независими във вземането на решения. Такава концентрация на административна власт води до това да има повече непрозрачност при определянето на преференциално ползване на складове или налагането на глоби на един конкурент спрямо качеството на неговите горива и по този начин да бъде елиминирана конкуренцията". 

Интервюто на Юлияна Корнажева с Живодар Терзиев и репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36