Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християна Тодорова: Мария Гигова няма как да бъде заместена, ще се опитам малко да се доближа до нея

Християна Тодорова
Снимка: БФХГ

Вчера България изпрати до Международната федерация по гимнастика имената на кандидатите, които ще се опитат да влязат в управленските структури на централата по време на конгреса на организацията, който трябва поне за сега да се проведе през октомври в Анталия.

Президентът на федерацията по естетическа гимнастика и треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова ще е кандидат за ТК Масов спорт. Председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров отново ще се кандидатира за трети мандат за член на съвета на световната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева отново ще се бори за място в Техническия комитет в тази дисциплина.

Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика и сега треньор Николина Христова отново ще се опита да влезе в ТК в това направление, а Десислава Богушева, която е съдия по аеробика ще пробва да намери място в ТК по аеробика.

Световната шампионка с ансамбъла от Измир Християна Тодорова пък е кандидат за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Носителката на бронзов медал от Игрите в Рио де Жанейро ще се опита за замени в този орган великата Мария Гигова.




„Моята кандидатура е гласувана от управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика. Проведох много разговори, както със самата Мария Гигова, така и с Илиана Раева, с Мария Петрова. Обсъдихме дали е време, дали ще мога да се справя с тази отговорност. Те ми гласуваха пълно доверие. Заради това доверие, сега отговорността ми е още по-голяма. Мария Гигова няма как да бъде заместена. Тя е име и лице в художествената гимнастика, което трудно някой ще замести. Аз ще дам всичко от себе си, поне малко да се доближа до нея“, сподели специално за БНР световната шампионка от шампионата в Измир и допълни:

„Знам, че никак няма да ми е лесно. Тя самата ми каза, че това е много отговорна и доста трудна задача. Подготвя ме за трудностите. Подготвя ме за нещата, които трябва да очаквам. В същото време казва, че за нея аз съм човека, който може да се справи на тази позиция. Вярва в мен и е напълно сигурна, че няма да имам никакви трудности и проблеми. Това ми вдъхва кураж и ме мотивира. Благодарна съм й за подкрепата“, каза още европейската шампионка.


„Ще трябва да се науча да водя политика. Имам си едни от най-добрите ментори, особено в лицето на Илиана Раева. Мисля, че железните нерви ще ми помогнат наистина да бъде хладнокръвна, да не позволявам на емоциите да надделяват, да взимам грешни решения. Както се казва, ще трябва да се науча първо да помисля 10 секунди преди да кажа нещо. Всичко е игра на нерви. Всичко е психика. По време на конгреса също ще е доста трудно. Свободните места ще са 4, а кандидатурите ще са между 15 и 20 и то от цял свят. Битката ще е много тежка. Много се надявам да бъда една от тези четири избрани. Но…ако не стане няма да се окажа. След 4 години пак ще си подам документите, ако пак не стане ще изчакам още 4 … докато не ме приемат. Не се предавам лесно“, завърши Християна Тодорова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културистът Петър Борисов: Българите имаме добри генетични заложби (ВИДЕО)

Българите имаме добри генетични заложби и можем да произвеждаме много по-добри момчета и момичета. Това мнение сподели абсолютният европейски шампион по културизъм Петър Борисов, който гостува в Campio Podcast с водещ Христо Денев. Борисов е един от организаторите на предстоящия този уикенд турнир по бодибилдинг и фитнес "Тримонциум" в..

публикувано на 18.04.24 в 15:32
Аталанта - Ливърпул

Ливърпул ще търси голям обрат срещу Аталанта

Ерата на Юрген Клоп в Ливърпул донесе на феновете на тима много знаменити победи и "червените" ще се нуждаят от още една такава, ако искат да продължат напред в Лига Европа. Мърсисайдци излизат за реванша с Аталанта в Бергамо днес, след като загубиха първия мач на "Анфийлд" с 0:3. На пръв поглед задачата пред Ливърпул изглежда непосилна, но тимът е..

публикувано на 18.04.24 в 06:03
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова допусна нова загуба на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра. Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа в турнира до момента, този..

публикувано на 18.04.24 в 05:56
Левски

Левски поведе на Славия за бронза при волейболистките

Съставът на Левски взе преднина срещу Славия във финалната поредица за третото място в Националната волейболна лига за жени. "Сините" спечелиха първия мач от серията с 3:1 гейма, в отделните части 25:16, 30:32, 25:19, 25:20. Левски започна силно и спечели с лекота първия гейм с 25:16, но Славия успя да се върне в мача след маратонски втори гейм,..

публикувано на 17.04.24 в 07:41
Симон Антони Иванов

Симон Антони Иванов с драматична победа над Габриел Донев

Симон Антони Иванов победи в драматичен двубой Габриел Донев и се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Иванов спечели срещу своя сънародник с 6:7(5), 7:6(4), 7:5 за 3:09 часа. Двамата изиграха невероятно оспорван мач. В третия сет Донев имаше аванс от 5:3, но Иванов взе..

публикувано на 17.04.24 в 07:33

Късметът на Атлетико приключи срещу Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. "Жълто-черните" сразиха с 4:2 Атлетико Мадрид в реванша от четвъртфиналите на своя "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 5:4 продължиха напред.  В спор за място на финала Борусия ще се изправи срещу Пари Сен Жермен, който..

публикувано на 17.04.24 в 00:27

Червен картон провали Барселона, велик обрат за ПСЖ

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира.  Френският шампион спечели с 4:1 на "Луис Компанис" и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен.  Срещата започна добре за домакините, които първи..

публикувано на 17.04.24 в 00:23