Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Хафтар свалили 2 турски безпилотни самолета

Военни действия в Триполи.
Снимка: Ройтерс

Два турски безпилотни самолета са били свалени южно от Триполи в четвъртък, твърди Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), подкрепяно от Турция, съобщи ТАСС, като се позовава на информационния сайт „Африкагейтнюз“ и на телевизия „Ал Арабия“.

Според информацията първият безпилотен самолет е бил свален, докато се е опитвал да атакува позиции на ЛНА край град Тархуна на 80 километра от Триполи. Вторият самолет е бил унищожен в същия район, отбелязва БТА.

В началото на седмицата силите на ПНС с активната подкрепа на турска безпилотна авиация успяха да отблъснат ЛНА от стратегическата военновъздушна база Уатия на югозапад от столицата. След това частите на правителството започнаха да се готвят за настъпление към Тархуна и според съобщенията в четвъртък са подложили града на масиран обстрел със залпов огън.

Вчера силите на Хафтар понесоха още едно поражение от ПНС, като изгубиха стратегическия град Ал-Асабаа на около 50 километра южно от Триполи. Ал-Асабаа е разположен на ключов път, който свързва силите на ЛНА, обсаждащи Триполи, с Тархуна.

Говорителят на ЛНА Ахмед ал-Мосмари повтори вчера обвиненията на бунтовниците, че на страната на правителството в Триполи се сражават 1500 турски военнослужещи.

В четвъртък ЛНА обяви подготовката на „най-голямата в историята на Либия“ въздушна операция срещу „турските войски в страната и техните привърженици“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силите на Халифа Хафтар изгубиха ключова военна база.

Източнолибийските сили се изтеглиха от части на Триполи

Източнолибийските сили съобщиха, че са се изтеглили през изминалата нощ от някои части на Триполи. Преди това, през вчерашния ден, източнолибийците загубиха една от главните си бази в Западна Либия, с което офанзивата им за превземане на столицата..

публикувано на 19.05.20 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е..

публикувано на 12.08.24 в 09:21

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа..

публикувано на 12.08.24 в 09:17
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от  екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 12.08.24 в 08:55