Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност

Принципал на компанията ще бъде Емил Караниколов.
Снимка: БТА

До 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“. Това става ясно от проектозакона за създаването ѝ, публикуван на интернет страницата на парламента. Компанията ще бъде създадена с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност, пише още в законопроекта. В него са описани функциите, анонсирани миналата седмица от финансовия министър Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет. Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение, се казва още в текста.

Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Брифинг на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на икономиката Емил Караниколов след извънредното заседание на МС.

Държавната петролна компания ще контролира всички частни субекти с данъчни складове

" От години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество" . Това подчерта на брифинг  финансовият министър Владислава Горанов. Той представи мотивите за решението на Министерския съвет за създаване на..

публикувано на 18.05.20 в 18:18

МС одобри създаването на "Държавна петролна компания"

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. На заседанието правителството одобри и предложи на Народното събрание да приеме законопроект за..

публикувано на 18.05.20 в 20:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка в Пловдив по повод 139 години от Съединението

Тази вечер бяха отбелязани 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България с тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив пред паметника, символизиращ българското единение. В хилядолетния Пловдив..

публикувано на 06.09.24 в 21:22

Зеленски пристигна в Италия за участие в икономическия форум "Европейски дом - Амброзети"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в италианския курортен град Чернобио, на брега на езерото Комо в Ломбардия, в Северна Италия, за да участва в ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети", предадоха Франс прес и..

публикувано на 06.09.24 в 20:22

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

Министерството на отбраната на Съединените щати обяви в петък нов пакет от военна подкрепа за Украйна. Помощта е на обща стойност около 250 милиона долара и има за цел да помогне на Украйна "да посрещне най-неотложните си нужди" в защита срещу..

публикувано на 06.09.24 в 19:57
Първан Дангов

Насрочено е делото срещу кмета на Дупница за закана към шефа на полицията в града

Районен съд – Дупница насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на Общината Първан Дангов за отправени закани към шефа на полицията в града ст. инспектор Йордан Зарев. Страните са призовани за 15 октомври, от 10.00..

публикувано на 06.09.24 в 19:42

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник, който се очаква да е спасението за 500-е жители на населеното място. В селото е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Сондажът е в местността Корудере,..

публикувано на 06.09.24 в 19:37
Кочериново, протест заради безводието

В Кочериново отложиха планираните за празничните дни протести заради безводието

В Кочериново отложиха обявените за празничния 6-и септември протест заради безводието, заяви за БНР зам.-кметът на Общината Ива Черногорска. В града и селата водоподаването се нормализира, добави тя. На няколко пъти   през седмицата десетки..

публикувано на 06.09.24 в 19:33

ЦИК назначи съставите на 22 РИК-а за парламентарните избори на 27 октомври

Централната избирателна комисия назначи съставите на 22 районни избирателни комисии за изборите на 27 октомври на свое заседание днес, предаде БТА. Това са: РИК Русе, Пазарджик, Ловеч, Ямбол, Шумен, Хасково, Силистра, Търговище, Стара Загора,..

публикувано на 06.09.24 в 19:26