Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата: Политика, футбол и икономика в коронавирусна обстановка

| обновено на 24.05.20 в 13:50
Снимка: БГНЕС
В края на седмицата, в която честваме българската просвета и култура и славянска писменост и почитаме нашите първоучители и просветители  - светите братя Кирил и Методий в условията на пандемия - без шествия и шумни тържества, но с дълбоки послания и мисъл за поколенията, репортерът на „Хоризонт“ Виолета Ашикова представя обзор на водещите събития .

Положителна тенденция на повече оздравели от новозаразени - отчете в дните от седмицата Националният оперативен щаб за борба с коронавируса, но се регистрира ново огнище на заразата  - в завод за производство на авточасти  в Пазарджик.

В Ямбол заразата не спира да нараства. Причината - пренебрегване на противоепидемичните мерки, категорични са медиците от областната болница. Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол падна ден, след като  хиляди жители се разбунтуваха срещу решението на местния кризисен щаб да я удължи с още два дни.

София остава най-засегнатия град от коронавируса - с над 1000 установени заразени. На фона на различните тенденции държавата разреши детските градини и ясли да бъдат отворени още от петък. Но преди градините  - заработиха големите търговски центрове.

На прага на отпуските българите остават объркани къде, как и дали да почиват.

През седмицата дойде и важното уточнение от министъра на туризма Николина Ангелкова  - при установен летовник с коронавирус, няма да се затваря целия  хотел. Но това едва ли ще спаси планинския туризъм, който се оказа още е под въпрос.

И докато собствениците на  планинските хотели,  вили и къщи очакват някой да се обади, собственици на фирми за туристически превози протестираха с автобусни шествия в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Акциите на футболния клуб "Левски" се разиграха с анкета, организирана от бизнесмена Васил Божков на фейсбук страницата му - и  засега печелившият, все още на думи, е легендарният нападател и голмайстор на сините Наско Сираков, който публично обяви преди дни, че иска акциите на клуба.

Дни преди това клубът прие дарение от депутата от ДПС Делян Пеевски в размер на половин милион лева.

Освен че организира анкета в социалната мрежа, а преди дни разпространи есемес комуникация с лице, наречено "Влади Горанов"  - укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков направи твърдения за негови отношения с финансовия министър Владислав Горанов и договорки с друг милионер - Кирил Домусчиев в интерес на хазартния му бизнес.

Горанов отрече за подобен чадър. Финансовият министър влезе в друг горещ сюжет от седмицата - приетите на първо четене законодателни промени за ДДС ставките за заведеният и  книгите  - от 20 на 9 на сто, внесени от управляващите.

Упоритото негово отсъствие в бюджетната комисия и пленарната зала беше разтълкувано като показен бойкот на предлаганите промени.

Социалистите  настояваха за присъствието на финансист номер едно, а ДДС надпреварата ярко премина в  политическите спорове в пленарната зала.

И докато социалистите си задаваха въпроси за политическата съдба на финансовия министър, той се оказа на задната седалка на джипа на премиера Бойко Борисов, по време на инспекция на водопровода в Перник.

Станахме свидетели и на поредна задочна размяна на остри реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

На фона на институционалната война  - парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман - единодушно. Диана Ковачева зае поста на национален омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието си в кметската надпревара за София.

А на протест в столицата, половин година след загубата на местните избори, Мая Манолова официално обяви бъдещите си политическите си намерения за участие в парламентарните избори.

Целия обзор на най-важното и най-интересното от изминаващата седмица – чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31