Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как говорят зависимите от футбол и не само...

За езика на футболните коментатори и на наркозависимите

Филолозите Антоанета Начева и Цветелина Добрева са авторите на две отделни лингвистични изследвания – съответно за езика на футболните коментатори и на наркозависимите.

Сблъсъкът с експресивно оцветения и динамичен речник на футболните коментатори

В изследването си Антоанета Начева констатира наличие на речева агресия, нетипични проявления и по-скоро привърженическа, а не журналистическа реч в начина на изразяване на футболните коментатори. Изследването ѝ търси границата между журналиста – от една страна като професионалист, и от друга – като запалянко. „Задължителна е обстоятелствеността, която много често разсмива и е много любим способ на футболните коментатори. Дали доминира агресивното или забавното зависи от характера на предаването. Ако то е аналитично, често границата се прекрачва. Колкото повече време минава след края на един мач, толкова повече утихват страстите. Веднага след края на мача коментарите на стадиона са много бурни, има страхотни сравнения и несъгласие, недоволство или пък подкрепа се изразяват патетично и бурно. Това определено привлича вниманието на зрителя, но понякога и отблъсква”, твърди Антоанета. Промените в езика на футболния коментар са динамични и през последните десетилетия езиковата рамка се разчупва стилистично. Това е необратим процес, е още един от изводите от изследването на Антоанета Начева.

„Превръщането на дефекта в ефект с цел да приобщим аудиторията и да скъсим дистанцията. Това не винаги е възможно, но тук можем да сравним с водата – колкото по-постоянно се случва на едно и също място, в един момент ще се пропука.”

Журналистическият маркетинг в спортната журналистика

Футболните коментатори не само, че не се опитват да скрият пристрастията си, а дори чрез похват на демонстрирането им се цели привличането на реакция – дали положителна или отрицателна. „И най-лошата реклама е добра реклама” важи особено силно в този жанр, според Антоанета.

Креативност в езика на наркозависимите

Езикът на наркозависимите се характеризира най-вече с употребата на евфемизми и асоциации, често се употребяват цветове и цифри. Това става ясно пък от лингвистичното изследване в тази област на Цветелина Добрева. „Може да се каже, че най-популярната дрога в България е марихуаната. Поради този факт има най-много думи, които я описват. Във Варна например я наричат „майка”. Това е може би едно от най-нетипичните сравнения, които съм срещала, тъй като на пръв поглед тази дума няма никаква асоциация с марихуаната. Други популярни са „Мери” и „зелено”. Числата като ключови думи се включват най-вече в изразите, когато хората търсят да си купят дрога. Те обозначават грамаж, време или място за среща”, обяснява Цвети. Езикът на наркозависимите се променя, за да останат незаконните действия скрити.

А от какво сме зависими, когато говорим?

„Най-вече от средата и от слушателите, на които говорим, както и от езиковия речник, с който разполагаме, от хората, с които най-често общуваме. Освен това съществен е и ефектът, който търсим”, е мнението на Цвети.

Цялото интервю с Антоанета Начева и Цветелина Добрева можете да чуете в звуковия файл.

Фотоколажи: Силвия Петрова

Снимки: pexels.com

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38

Любопитна хронология в модерен визуален стил за българските владетели

Книгата "Владетелите на България - от легендите до XX век" е дело на професор Пламен Павлов и Делян Момчилов. "Идеята дойде от една линийка, която майка ми донесе от Британския музей преди много години. На 20 сантиметра англичаните са успели да съберат всичките си монарси . Намерих това помагало за доста семпло, но креативно. И развивайки..

публикувано на 02.03.21 в 16:05
Иван Игов

Ваксинацията като маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес

"Кампанията за ваксиниране премина през страх, неразбиране, очакване, а сега и опашките, които виждаме, което е странно, защото една година говорим, че нямаме контрол над живота си, а ваксинацията е един от начините да си върнем живота, а сега пък сякаш сме в една чисто маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес ", каза в предаването..

публикувано на 02.03.21 в 12:05

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Не погасявайте стари кредити с нови

Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към длъжниците им . Какво ще се случи с хората, които са изгубили работата си, но пък дължат пари - това ще стане ясно в края на март . По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките , като одобрените са над 82..

публикувано на 02.03.21 в 09:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: След изборите парламентът ще е като пачуърк

След изборите на 4 април парламентът ще бъде като пачуърк. Така смята политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. „Шарено родопско одеяло с всички цветове, или чипровски килим. 5-6-7 партии. Всички ще ни се усмихват цветно, но да видим как ще се състави мнозинство “, коментира той пред БНР. „Не усещам..

публикувано на 02.03.21 в 09:33

Мария Петрова: Зелените коридори са жалък опит да се вдъхне доверие във ваксинационния процес

Специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова критикува изпълнението на ваксинационния план у нас. Ваксинацията започна преди месец и половина, а информационната система за дистанционно записване още не сме я видели, изтъкна Петрова пред БНР. „Жалките пиар опити със зелените коридори да се вдъхне доверие към ваксинационния процес –..

публикувано на 02.03.21 в 08:45