Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 нови случая на Covid-19, излекуваните са 18

На 25 май у нас няма починали от коронавируса, няма и заразен медицински персонал

Илюстрация: Георги Цветков

Данните за 25 май за оптимистични – за деня са открити 10 нови положителни случая на Covid-19, с които стават общо 2443, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Увеличението е с 0,2%, добави той на брифинг тази сутрин в Министерски съвет.

Четири от новите случая са приети в болница, останалите 6 са амбулаторни. Това е на базата на изследвани 295 лица за денонощието.

Четири са активните области.

От новите 10 случаи 4 са в София, 3 в Сливен, два в Плевен и един в Шумен. По пол те са 4 жени и 6 мъже.

От всички положителни случаи на коронавируса досега мъжете са 49%, а жените - 51 на сто. Най-младият установен е на два месеца, а най-възрастният на 95 години. Средната възраст е 49, 2 години.

Деца под 18-годишна възраст - два нови случая в София, на 4-годишно и 13-годишно дете, които са амбулаторни.

Медицински персонал - няма нови случаи вчера, каза доц. Кунчев и нарече това "радостно". положителните случаи на медици остават 253 до момента.

Излекуваните - новите за 25 май са 18, като общо са 880. Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава новодоказаните случаи.

Починали - няма нови за вчерашния ден, като те остават общо 130, или 5,3% от всички положителни, каза доц. Кунчев. Той посочи, че тук разликата по пол е твърде голяма - мъжете са 86, а жените - 44. Средната възраст на починалите е 67,2 години.

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


Ситуацията по света

Днес САЩ ще достигнат най-вероятно 100-хилядният си случай на починал от Covid-19, каза доц. Кунчев.

По отношение на новите случаи – продължава водеща от няколко дни да е Бразилия, където са регистрирани 13 000 нови случая и за съжаление 806 починали за 24 часа.

Много са случаите и в САЩ – за денонощие там се увеличиха с 19 790, а починалите са 505.

По подобен начин се развиват и нещата в Русия с 8900 новоустановени случая и 92-ма починали.

Сравнително висока е заболеваемостта в някои други страни – традиционна сравняваме данните в някои държави от скандинавския регион – в Швеция (която бе много либерална по отношение на ограничителните мерки - б.р.) новите случаи за 24 часа са 384, в сравнение с 27 в Дания, а починалите са 31 в Швеция в сравнение с един в Дания.

От това по-показателно кои мерки вършат работа и кога трябва да се вземат, няма какво да се посочи, каза Ангел Кунчев.

На Балканите – Турция, която е с най-голямо население, продължава да води – новите случаи са 987, починалите – 29 за денонощие. В Румъния новите случаи са 213, починалите – 20. В останалите страни: Сърбия – 34 нови случая, 1 починал; Гърция – 4 нови случая 1 починал; Босна и Херцеговина – 5 нови случая, 2-ма починали.

Общо взето ситуацията на Балканите, както и в нашата страна е много добра, оптимистична. Затвърждава се тенденцията за постепенно намаляване, каза доц. Кунчев.

Той обаче изтъкна, че миналата седмица е дала пример какво се случва дори в една толкова добре организирана страна като Германия, където в два града, по два различни повода – едно частно събиране в ресторант и едно събитие от религиозен характер, доведоха до възникване на две нови огнища, макар и неголеми.

„Да, нещата вървят оптимистично. Да, както и предвиждахме, България и нашето Черноморие ще са едни от най-безопасните места в Европа… Но нека никога не забравяме, че мерките, които са до момента спазвани, трябва да продължим да ги спазваме като осъзнат начин на живот – със спазване на дистанция, лична хигиена и добра дезинфекция“, завърши доц. Кунчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14