Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проучване сред лекарите за проблемите от пандемията

Снимка: БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз (БЛС) започна национално социологическо проучване сред лекарите за здравните проблеми, които пандемията от Covid-19 предизвика.

Целта на изследването на БЛС е да се посочат здравните проблеми сред лекарите, обезпечеността с лични предпазни средства и трудностите, които епидемията от коронавируса.

Лекарите ще бъдат питани и дали са ставали жертва на агресия по време на работа.

Проучването на БЛС е първо по рода си от десетилетия, посочват от организацията. То е анонимно и ще включва 21 въпроса. Ще бъде направено чрез телефон сред хиляда лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система.

От БЛС посочват, че само обективната информация, получена от колегите им от страната ще даде реалната картина, ще очертае проблемите и поуките за в бъдеще.

Националното проучване сред лекарите ще бъде осъществено от социологическа агенция „Тренд“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законът за съдебната власт и Законът за енергетиката са сред десетте най-често променяни закони у нас

Законът за съдебната власт и Законът за енергетиката са сред десетте най-често променяни закони у нас. Това сочи докладът за 23-та година на Съвета за административната реформа. Правят се по –малко обществени консултации на законодателството.  Общият брой на проведените консултации на национално ниво през 2023 г. е 567. 630 е бил за 2022 г...

публикувано на 15.08.24 в 13:27
Активисти на климатичното движение Последното поколение в Германия

Екоактивисти блокираха въздушното движение на няколко летища в Германия

Екоактивисти от "Последното поколение" блокираха въздушното движение на няколко летища в Германия тази сутрин. Преустановени бяхха кацания и излитания от летището на Берлин, на Кьолн-Бон, Нюрнберг, Щутгарт. Около 5:10 ч. сутринта въздушното движение на летището в Берлин е било преустановено, след като двама души на възраст 21 и 22 години..

публикувано на 15.08.24 в 13:16
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Въпросът не е в правителството, а в сформирането на мнозинство

Активността на избиратели може да ни изведе от изборната спирала, колкото и да е странно и да се налага тезата, че разочарованието трябва да доведе до негласуване, е точно обратно. Това коментира в интервю пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция "Кантар". "Колкото повече оставяме на други..

публикувано на 15.08.24 в 13:01

Затруднения при обработването на по-стари направления за мамография и ехография на млечна жлеза

Пациенти съобщават за затруднения при обработването на медицински направления за мамография и ехография на млечна жлеза, издадени преди повече от 30 дни.  От Здравната каса обясниха проблема с това, че една от компаниите, обслужващи поликлиниките и медицинските центрове, не е актуализирала софтуера си, след като валидността на направленията..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

Промените в ръководството на БСП - отново в СГС

Съдебният казус с вписването на промените в ръководството на БСП след оставката на Корнелия Нинова в Регистъра на политическите партии отново е в Софийския градски съд. Върховният касационен съд върна делото с искане да бъдат представени доказателства, че жалбоподателят, посочен само като Крум Д., притежава юридическа правоспособност или за..

публикувано на 15.08.24 в 12:53
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади

Номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева е поискала от МВР допълнителни справки, анализи и доклади. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова – Кожарева се срещна с главния секретар на МВР и областните..

публикувано на 15.08.24 в 12:52
Горица Грънчарова–Кожарева

Новото служебно правителство: Бавят ли се преговорите? Кой ги бави?

Продължаващите разговори около състава на новото служебно правителство, водени от определената за премиер Горица Грънчарова - Кожарева, станаха повод за разнопосочни коментари в кулоарите на НС от страна на парламентарни формации.  Чуха се както твърдения, че процедурата се бави, така и призиви за прекратяване на взаимните нападки. По начина,..

публикувано на 15.08.24 в 12:35