Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат комендантски час в няколко американски града

| обновено на 31.05.20 в 15:58
Бизнес сграда в Минеаполис гори след прoтести, прераснали в насилие в града
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комендантски час беше въведен в редица американски градове в опит да се предотвратят сблъсъците между протестиращи и полиция, предизвикани от смъртта на афроамериканец при арест.

Протести избухнаха в различни части на страната, а полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, след като те подпалиха полицейски автомобили. Президентът Тръмп обвини "грабители и анархисти" за насилието.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина при арест в Минеаполис в понеделник. Четиримата участвали в задържането полицаи бяха уволнени, а един от тях е обвинен за убийството му и ще се яви пред съда утре. В разпространен видеозапис се вижда как 44-годишният полицай натиска с коляно врата на Флойд, който многократно повтаря, че не може да диша.

Досега заради размириците са арестувани 1400 души.

Протестите продължават вече 5 нощи. Засегнати са най-малко 30 града. Има и арестувани при сблъсъците между полицията и демонстрантите. Комендатски час е обявен в Минеаполис, Атланта, Лос Анджелис, Филаделфия, Портланд и други.

В Минесота в петък бяха извикани стотици военнослужещи от Националната гвардия - резервна военна сила, която може да бъде призовавана от президента на САЩ или от губернаторите да се намесва при вътрешни извънредни ситуации.

Голяма тълпа се събра и пред Белия дом във Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп осъди размириците и се закани да спре насилието. Смъртта на Джордж Флойд на улиците на Минеаполис е тежка трагедия, но паметта му е опетнена от грабители и анархисти, заяви президентът в Космическия център "Кенеди", където наблюдава изстрелването на ракетата "Спейс Екс":

"Стоя пред вас като приятел и съюзник на всеки американец, търсещ справедливост и мир, и като твърд противник на всеки, който експлоатира тази трагедия, за да граби, мародерства, напада и заплашва. Помирение вместо омраза, правосъдие, а не хаос - това са мисиите на дневен ред".

Първоначално протестите започнаха мирно, но последваха погроми.

Губернаторът на Минесота, където е Минеаполис, заяви, че насилието се дължи на външни елементи. Същото каза и Бил де Блазио, кметът на Ню Йорк. Там в Харлем, Бронкс, Бруклин и Куинс се стигна до хаос през нощта. Демонстранти чупеха прозорци и палеха полицейски коли, блокираха пътища с кофи за боклук. В Манхатън грабеха магазини.

Сблъсъци имаше и във Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Индианаполис. Във Вашингтон стотици демонстранти скандираха пред министерството на правосъдието: "Животът на афроамериканците има смисъл".


 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58