Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призова за по-справедливо и равноправно общество след пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова за по-справедливо и равноправно общество след заразата от коронавирус и настоя хората да предприемат действия за прекратяване на „пандемията от бедност“. Във видеопослание по повод Петдесетница, папата каза, че хората трябва да отворят сърцата и умовете си, за да научат основния урок на тази криза - че човечеството е едно цяло. 

„След тази пандемия няма да можем да правим това, което сме правили и по начина, по който сме го правили. Всичко ще бъде различно. Страданията ще бъдат безполезни, ако не изградим заедно по-справедливо, по-равноправно и по-християнско общество, не само на думи, но в действителност. От големите изпитания за човечеството всеки излиза по-добър или по-лош. Питам ви - как вие искате да излезете?“, попита папа Франциск.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много сериозно отношение към езика си. Когато го говориш добре, печелиш тяхното възхищение, казва Петър..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни пътеки, по кръстовищата и спирките на обществения транспорт. Само за Кюстендил глобените са..

публикувано на 19.03.24 в 11:07

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески..

публикувано на 19.03.24 в 11:00
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства осъдиха преизбирането на Путин като нечестно и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за лечение на близък и съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници. Жертвата е възрастен..

публикувано на 19.03.24 в 10:50

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според правителството ще е около 820 евро. Според министър Михайлиду повишаването на минималната..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. Два..

публикувано на 19.03.24 в 10:41