Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ на Елин Пелин се падна на матурата по БЕЛ

| обновено на 01.06.20 в 15:31
2
Снимка: БГНЕС

Есе или интерпретативно съчинение по разказа на Елин Пелин  „Чорба от греховете на отец Никодим“ трябваше да пишат днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. Елин Пелин се пада за втора поредна година - миналата година учениците писаха върху разказа "Косачи". 

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

"До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, цитиран от БТА. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита. 

Матурата започна в 9.00 часа. Изпитът се състоя в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 18 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си. 

Репортерска проверка на „Хоризонт“ пред столичното 119-о училище показа, че между учениците се спазва дистанция, а сред тях няма напрежение. Директорът Диян Стаматов сподели, че сградата е била дезинфекцирана в петък, след което е била запечатана. 

Взети са традиционните за последните 3 месеца мерки. "Абсолютно всичко, което беше необходимо, е извършено. Във всяка стая има огромно количество дезинфектант, резервни маски и резервни черни химикали за учениците, които евентуално са забравили своите. На входа беше измерена температурата на всички зрелостници, на разстояние от 1 – 1.5 м един от друг. Нямаше струпване, защото почти час и половина преди държавния зрелостен изпит започна пропускането на зрелостниците“.

Учениците могат да свалят маската си, след като влязат в залата, увери той.

В изпитните зали на училището ще има само по 10 човека от традиционно 26 седящи места. 


Продължителността на изпита е 4 часа, разделени в 3 модула, обясни Стаматов:

"Първият модул е 60 минути - време, през което не може да се излиза. Вторият модул е от 10.00 часа отново 60 минути, и третият, който е всъщност изпитната писмена тема, е от час и половина. В края на месец август е следващата дата, на която могат да се явят всички онези зрелостници, които през предходни години са имали ниски оценки или не са се явили, така че това е алтернативата".

На входовете на учебните заведения в цялата страна младежите преминаваха през дезинфекционен филтър, където беше измервана телесната им температура. В изпитните зали разстоянието между изпитваните е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

В училищата има резерв от маски и шлемове, който ще покрива до 10 на сто от броя на квесторите и учениците, разпределени за изпит в съответното учебно заведение.

Заместник-министър Петър Николов увери, че са осигурени и всички предпазни средства, маските са задължителни, залите са почистени, а влизащите и излизащите ученици ще се движат през различни входове на училищата. Близо 23 000 са квесторите за всичките изпити от тази сесия на държавните зрелостни изпити, съобщи Николов.


Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега са в карантина, но те няма да се явяват на тази изпитна сесия на матурите, а ще участват в сесията на 27 и 28 август, съобщи Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното съдържание" в МОН.  По думите ѝ явяването на втората сесия на матурите от тези зрелостници няма да попречи на кандидатстването им във ВУЗ. Сред тези 18 души има зрелостници от сегашния випуск, но има и такива, които не са положили зрелостните си изпити в предходните години, но са искали да го направят в настоящата сесия.

Тестът, който се генерира сега, е засекретен с парола, с различни модули е и те се изпращат в различни часове в училищата, обясни Костадинова. Тестът ще бъде изтеглен от служебен сайт в училищата, а след това те ще получават паролата, ще разсекретят теста и ще го размножат според броя на явилите се зрелостници. Костадинова заяви, че преписването е намаляло, след като бяха въведени три модула на държавния зрелостен изпит по БЕЛ.

Предвидено бе ученици с внезапно проявени симптоми на Covid-19 да бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицински специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми, матурата за конкретния ученик може да приключи. В такива случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да го извозят със самостоятелен транспорт и да организират консултация с неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  На мястото веднага са пристигнали екипи на пожарната, полицията, Спешна помощ и на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и недостига на хуманитарна помощ.  Според изявление на Нетаняху след разговора, той е казал на..

публикувано на 18.03.24 в 21:34