Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов за бунтовете в САЩ: Намесата на армията е сигнал, че конфликтът е от държавен мащаб

Тръмп губи шансовете си за втори мандат, смята той

Бизнес сграда в Минеаполис гори след притести, прераснали в насилие в града
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Намесата на армията сигнализира, че конфликтът се превръща в събитие от държавен мащаб". Това каза пред БНР Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" във връзка с бунтовете в САЩ след убийството на афроамериканеца Джодрж Флойд от полицай. Той посочи, че в американската история такъв тип расови конфликти са нещо обичайно, но мащабите на този заплашват да ескалира до нещо много по-катастрофално.

"В САЩ има ясно разграничение в сектора за сигурност, той е повлиян от американския федерализъм. Органите за сигурност се управляват от длъжностни лица, пряко избрани от гражданите на ниво щати - т.нар. шерифи. Там има самосъзнание за това, че тези органи са отговорни не само пред федералното правителство, но и пред гражданите", обясни той.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Иванов заяви, че очаква такива протести да се появят и в Европа, защото в цялата англосаксонска общност вече има.

"Този конфликт повдига един много важен дебат - по какъв начин стоят нещата с правата и свободите не само в САЩ, но като цяло в развитите демокрации". 

По думите на Искрен Иванов афроамериканците са много добре интегрирани във всички сфери на живота, но въпросът е дали полицейското право в САЩ има нужда от реформа.


Според преподавателя в СУ президентът на САЩ Доналд Тръмп започва да губи шансовете си за втори мандат в Белия дом

"С намесата на армията и с другите мерки Тръмп трябва да убеди обществото, че той прави най-доброто за тях. Аз не мисля, че той може да го направи. Този път няма да му се получи, защото започна да губи харизмата на обединител на американското общество, а за един президент това е фатално - и на избори, и в политиката".

Цялото интервю на Лора Търколева с Искрен Иванов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Запалени автомобили по време на масови протести във Вашингтон близо до Белия дом

Вашингтон въвежда полицейски част за още две нощи с оглед на протестите

Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър обяви в понеделник, че столицата на САЩ ще въведе полицейски част от 19:00ч. местно време до сутринта, като това ще важи за следващите две нощи в резултат на нестихващите протести. В неделя вечерта в градът също..

публикувано на 01.06.20 в 19:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54