Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с план да похарчи $73 млрд. за икономическо възстановяване

Президентът Владимир Путин подкрепи правителствената програма

| обновено на 02.06.20 в 18:01
Михаил Мишустин, премиер на Русия
Снимка: kremlin.ru

Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че планът за икономическо възстановяване на страната от кризата с Covid-19 ще възлезе на 5 трилиона рубли (близо $73 млрд. или 65 млрд. евро).

Мишустин представи на президента Владимир Путин общонационалния план за излизане от кризата на фона на очертаващия се в Русия спад на брутния вътрешен продукт, продължаващо намаляване на доходите и рязко увеличаване на безработицата.

Планът на стойност 5 трилиона рубли е разделен на три етапа.

През първия трябва да бъде стабилизирана ситуацията като цяло и бъде предотвратено по-нататъшното падане на доходите. През втория – да започне увеличаването им като резултат от възстановяването на икономиката и намаляването на безработицата. Третият и последен етап трябва да приключи с постигането на дългосрочен икономически растеж, обясни Михаил Мишустин.

„Основната цел на плана е да преодолее спада на икономиката, предизвикан от коронавируса и да постигне устойчиви темпове на растеж на брутния вътрешен продукт, което ще ни позволи постоянно да увеличаваме реалните доходи на гражданите“, каза той. 

Реалните доходи на руснаците намаляват за шеста поредна година, като коронавирусната пандемия само ускори тенденцията.

През април безработните в Русия се увеличиха до 4 милиона и 300 хиляди души, което е близо 6 на сто от трудоспособното население. Очаква се до края на годината безработицата да достигне 8-10%, а брутният вътрешен продукт да намалее с около 5 на сто.

По думите на президента Путин стратегическата задача на плана е да подкрепи гражданите и бизнеса на етапа на излизане от кризата:

„Необходимо е да постигнем и дългосрочни структурни промени в руската икономика, качествено нова динамика в достигането на ключовите цели на националното развитие“, каза Путин, изразявайки подкрепа за правителствената програма. 

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ситуацията с коронавируса в Русия става все по-стабилна и може да породи "предпазлив оптимизъм", добавяйки, че се очаква тя да "се подобри значително след няколко седмици".

Той отбеляза, че това няма да повлияе на избирателната активност при гласуването на промените в конституцията на страната, което е насрочено за 1-ви юли.

"В някои региони това облекчаване на ограничителните мерки се случва по-бързо, в други региони по-бавно. Но като цяло ситуацията в Русия има тенденция да се стабилизира и поражда предпазлив оптимизъм", каза Песков на брифинг в Москва, очаквайки ситуацията да се подобри значително за няколко седмици.

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че гласуването за конституционните промени ще се проведе на 1 юли, след като първоначално вотът беше определен за 22-ри април, но последва отлагане поради избухналата пандемията от коронавирус в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05