Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Малко потребители ще се ориентират в свободния пазар на ток

Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС

Много малко ще са тези небитови потребители, които ще се ориентират в либерализирания пазар на ел. енергия и ще си намерят търговци. Голяма част ще останат при сегашните електроразпределителни дружества. Ако започнат да сключват единични договори с доставчика от последна инстанция, то от 1-ви октомври няма как да стане либерализирането на пазара. Затова беше предложено да има общи условия от КЕВР за улесняване на тези, които не са си избрали доставчик“. Това коментира пред БНР Рамадан Аталай, член на енергийната комисия в парламента и депутат от ДПС.

В ресорната комисия на парламента бяха обсъдени промените в Закона за енергетиката, които предвиждат от октомври всички небитови потребители да си купуват електроенергия на либерализирания пазар.

Ако законопроектът беше представен на обществото и беше обяснено как се преминава на либерализирания пазар, щеше да бъде по-лесно“, допълни Аталай в предаването „Преди всички“.  

Той коментира и приетите от енергийната комисия законови предложения, които предвиждат създаването на Държавна петролна компания:

„Притеснението е, че дали държавните бензиностанции ще получават от тези складове горива на префернциални цени. Ако това се случи, това е непазарно и обществото и ЕС няма да ни разрешат. Ако тези бензиностанции са наравно с частните, няма нищо страшно в тази работа. Обществото е подозрително, защото е свикнало, че често има изкривявания“.

Интервюто с Рамадан Аталай можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Иванов

Иван Иванов: Либерализацията на пазара на ток да е щадяща за битовите потребители

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов очаква графикът за преминаване към свободния пазар на ток за битовите потребители да бъде направен така, че да е щадящ за хората. Този график трябва да влезе в сила от юли, но..

публикувано на 11.02.20 в 20:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05