Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Крайнолеви екстремисти подбуждат насилието

Протест в Хамптън, Вирджиния
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп обвини крайнолеви екстремистки групи за подбуждането към среднощните грабежи и насилие в американски градове. Оценката на разузнавателните агенции обаче не потвърждава категорично тази оценка. А протестите след смъртта на чернокожия Джордж Флойд се прехвърлиха в Европа.

Снощи стотици хора излязоха по улиците на Париж, а днес хиляди протестираха в Хайд парк в Лондон срещу насилствената смърт на Джордж Флойд и скандираха „Без справедливост няма мир“.

Митинг в Лондон

В Съединените щати протестиращите отново не се съобразиха с полицейския час и излязоха по улиците.

В Сиатъл се стигна до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ.

С маски на лице и без да казват името си, демонстранти обясниха, защо за поредна нощ са на улицата.

„Мечтая за общество, в което всеки да може да върви по своя път, без да изпитва страх, че ще го нападнат или убият. Точно от това се страхува майка ми“, каза протестиращ, представил се като Джей.

„Искам всички да сме добре. Всички сме американци и искаме да живеем добре“, добави жена, твърдяща, че се казва Алиша.

Демонстрация в Сиатъл.

След като вчера американският президент обвини лявата групировка „Антифа“, че стои зад хаоса в страната и заяви, че ще я обяви за терористична организация, представители на Департамента за вътрешната сигурност отбелязват, че по-голямата част от насилието вероятно е свързано с опортюнисти, а анархистите от „Антифа“ вероятно са допринесли за възникването на насилието.

Остра критика предизвика заплахата на президента Тръмп да изпрати Националната гвардия срещу протестиращите.

Министърът на отбраната Марк Еспър обясни във Вашингтон:

„Армията на Съединените щати е длъжна да гарантира правата на гражданите и ние призоваваме американците да протестират мирно“.

А след това призна:

„Убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис е ужасно криминално деяние. Това е трагедия, която виждаме да се повтаря многократно“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисния щаб. Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места..

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев от ръководството на "Свилоза". Има..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII..

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната комисия обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете,   а кандидатът на опозицията е..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на гръцките острови, съобщават от гръцката полиция, която си сътрудничи с Интерпол. Рязко..

публикувано на 29.07.24 в 11:30