Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Парното ще е по-евтино въпреки предстоящото поскъпване

| обновено на 04.06.20 в 14:03
Иван Иванов - председател на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Цената на парното и топлата вода ще е средно с 14 на сто по-ниска през следващия отоплителен сезон сравнение с миналата година. Това посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Според него се получава изкривяване, когато се твърди, че предстои поскъпване с между 3 и 22 процента. Аргументът е, че това е увеличение спрямо действащите цени, а Комисията ще определи цени за едногодишен период.

„Това не само че е правилният подход, но това и е единственото важно нещо, което интересува българските граждани, а именно дали ще плащат повече или ще плащат по-малко за потребяваното от тях парно отопление“, каза председателят на КЕВР.

По повод казаното от премиера Бойко Борисов, че енергийният регулатор прави глупости и мандатът на някои членове е изтекъл, Иван Иванов заяви:

„Ако аз продължавам да изпълнявам правомощията си на председател на Комисията, то е защото има изричен текст, че до избора на нов състав на Комисията председателят и членовете ѝ са длъжни да продължат да изпълняват функциите си.

Надявам се, че след изявлението на премиера вероятно ще се ускори този процес. Все пак нека заявя за честта на Комисията за енергийно и водно регулиране, че всички наши решения са решения в обществен интерес“.

В Комисията за енергийно и водно регулиране по-рано днес бяха обсъдени предстоящите промени в цените на електро- и топлоенергията, които ще влязат в сила от юли и ще са за период от 1 година.

При тока за бита се очаква поевтиняване средно с половин процент.

Поскъпване с между 3 и 22 процента се предвижда за топлоенергията по разчети спрямо сега действащите цени.

От енергийния регулатор обаче посочват, че на годишна база има намаление средно с 14 на сто за страната.

Поевтиняване с 2% при ТЕЦ-овете на газ е предвидено само за Пловдив.

Предложенията са направени по изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година.

Как експертите в бранша коментират това - чуйте репортажа на Юлияна Корнажева в предаването "Преди всички". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53