Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш общински съветник от Созопол с разкрития по случая "Алепу"

Алепу, 2020
Снимка: БГНЕС

Бивш общински съветник от Созопол твърди, че на негови колеги са предлагани пари, за да излезе общината от дружеството, което е трябвало да бъде стопанин на бъдещия курортен комплекс на плажа Алепу.

Именно този комплекс е планирано да бъде издигнат пред сегашния строеж, който беше определен от строителния контрол като "брегоукрепително съоръжение".

Община Созопол влиза през 2004 г. в съвместното дружество „Алепу Вилидж“ с апортна вноска земята, на която трябва да се изгради бъдещия комплекс, който да носи приходи на администрацията.

Идеята беше на, вече покойната Веска Караманова, кмет по това време, припомня тогавашният общински съветник Христо Бардуков.

След местните избори, когато управлението се поема от Панайот Рейзи, започнаха процеси да излезем от дружеството и да продадем нашия дял на друга компания, казва Бардуков:

„И са ме викали и на срещи, и на кафета. Ама първо 5 000 евро, ама после ще получиш още. Само че аз до ден днешен не съм си продал душата на дявола и няма да го направя. Разни хора, които ми се представяха за разни бизнесмени. Които, в интерес на истината, до ден днешен, не съм ги засичал. Пък и да съм ги засичал, няма и да ги позная най-вероятно“, казва Бардуков.

Подавал съм многократно сигнали, но едиственият ефект бе, че ме атакуваха впоследствие по различни начини, казва Христо Бардуков.

През септември 2008 г. Общинският съвет решава да продаде своите 34% от акциите в дружеството "Новастар Холдинг". „Против“ гласуват четирима от общо 16 съветници.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Поптодорова

Елена Поптодорова: Съжалявам, че с Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на г-н Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва, каза бившият дипломат Елена Поптодорова в интервю пред БНР. Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебният премиер Димитър Главчев за назначаването на..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47