Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Славов: Изобилстват случаите на подронване на независимостта на съдебната власт

Политическата корупция се разкрива със съдействието на участвалите в нея

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Изобилстваме всяка седмица от конкретни случаи на подронване на авторитета и на независимостта на съдебната власт“. Това каза пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Той е категоричен, че мониторингът в областта на правосъдието и върховенството на правото няма да отпадне.

От тази година Европейската комисия стартира нов механизъм за оценка на върховенството на правото във всички страни – членки. Ще има общ мониторингов механизъм… Реално по отношение на България ще има два мониторингови механизма“.

В предаването „Неделя 150“ доц. Славов допълни:

Ефектът, който пораждат тези механизми, е да усилват реформаторските гласове, да дават подкрепа на лидерите на мнение, но окончателните решения зависят от българските институции, а те правят всичко възможно или да заобиколят, или открито да не се съобразят с препоръките. Тази игра я играем вече 13 години и няма изгледи, че това ще престане“.

По думите на конституционалиста „политическата корупция не може да бъде разкрита без съдействието на хора, участвали в нея“:

„Тезата, че Васил Божков говори тези неща, за да се защитава, не издържа. Всички изнесени данни, които са проверими, прокуратурата трябва да ги провери… За съжаление, прокуратурата често действа селективно. Но когато иска да работи, може да работи, само че не се позволява на редовите прокурори да си вършат работата“.

Интервюто с доц. Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Брегов

Иван Брегов: Пътечките към висшите етажи на властта трябва да се проверяват

„Трябва да бъдат проверявани абсолютно всички факти, които обвиняем представя пред българското обвинение и ако те водят пътечки към лица от висшите етажи на властта, това също следва да бъде проверено .“ Това заяви пред "Хоризонт" Иван Брегов от..

публикувано на 05.06.20 в 11:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25