Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Славов: Изобилстват случаите на подронване на независимостта на съдебната власт

Политическата корупция се разкрива със съдействието на участвалите в нея

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Изобилстваме всяка седмица от конкретни случаи на подронване на авторитета и на независимостта на съдебната власт“. Това каза пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Той е категоричен, че мониторингът в областта на правосъдието и върховенството на правото няма да отпадне.

От тази година Европейската комисия стартира нов механизъм за оценка на върховенството на правото във всички страни – членки. Ще има общ мониторингов механизъм… Реално по отношение на България ще има два мониторингови механизма“.

В предаването „Неделя 150“ доц. Славов допълни:

Ефектът, който пораждат тези механизми, е да усилват реформаторските гласове, да дават подкрепа на лидерите на мнение, но окончателните решения зависят от българските институции, а те правят всичко възможно или да заобиколят, или открито да не се съобразят с препоръките. Тази игра я играем вече 13 години и няма изгледи, че това ще престане“.

По думите на конституционалиста „политическата корупция не може да бъде разкрита без съдействието на хора, участвали в нея“:

„Тезата, че Васил Божков говори тези неща, за да се защитава, не издържа. Всички изнесени данни, които са проверими, прокуратурата трябва да ги провери… За съжаление, прокуратурата често действа селективно. Но когато иска да работи, може да работи, само че не се позволява на редовите прокурори да си вършат работата“.

Интервюто с доц. Атанас Славов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Брегов

Иван Брегов: Пътечките към висшите етажи на властта трябва да се проверяват

„Трябва да бъдат проверявани абсолютно всички факти, които обвиняем представя пред българското обвинение и ако те водят пътечки към лица от висшите етажи на властта, това също следва да бъде проверено .“ Това заяви пред "Хоризонт" Иван Брегов от..

публикувано на 05.06.20 в 11:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя,..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина..

публикувано на 31.08.24 в 19:35