Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството да се извиниш - делата говорят повече от думите

Прошката възстановява доверието между хората, напомня психологът Ейми Хъбард

Илюстрация: Георги Цветков

Търсен специалист от университета в японския град Кобе получава много добра оферта за нова работа. Прибира се вкъщи и... се извинява на съпругата си. Историята не е измислена, а реална случка от живота на Йоске Оцибо, преподавател в Департамента по психология. От години изучава емоциите, които всеки човек изпитва, и действията му, когато се извинява.

„Обикновено, ако просто кажем: „Съжалявам”, извинението ни се приема и този, който се е почувствал засегнат, ни прощава. Понякога обаче думите не са достатъчни. Проучванията ми показват, че заедно със „съжалявам” и „извинявам се”, трябва да платим и някаква цена, разбира се, не задължително в материален план. Това може и да ни помогне да получим прошка”, обяснява Оцибо в предаването „Изотопия”.

А кога е последният път, когато той лично е поднесъл извинението си? Именно когато се извинил на жена си, въпреки че ѝ поднесъл добра новина.

„Ако приема новата работа, заедно със семейството ми трябва да се преместим в друга префектура на Япония. Още преди да ѝ кажа, знаех, че тя не иска да се местим. Затова, когато я информирах за полученото предложение, ѝ се извиних. Все още не сме решили как да постъпим. Обсъждаме възможностите”, обяснява Оцибо.

Принуда или осъзнатост?

В Хаваи Ейми Хъбард също се занимава с психология на извинението. „Хората не се опитват да предприемат действия, за да поправят щетите във връзката си, ако става дума за семейни отношения като майка и дъщеря, брат и сестра и други. В същото време, когато говорим за романтична връзка, те много по-интензивно се опитват да потърсят прошка от партньора си и да възстановят доверието му. В романтичните връзки има и по-голямо очакване за извинение, ако партньорът е постъпил лошо и е наранил другия”, коментира Хъбард.

Въпреки че в семейната среда динамиката на извинението е различна от тази в романтичната връзка, именно в първите години от живота си човек научава какво е извинение и вина, която трябва да признаем.

Снимка: БГНЕС

„В повечето случаи родителите карат децата си да се извиняват помежду си. Спомням си как ми казваха: „Трябва да се извиниш на сестра си, защото направи това”. Тогава просто казвах „съжалявам”, но с тон, който показваше, че не е вярно. Родителите ми настояваха да повторя извинението си по различен начин, от който да се разбира, че наистина изпитвам съжаление и вина за стореното”, разказва американският психолог. И обяснява: тогава детето осъзнава постъпката и защо тя е наранила някого. Това е моментът, в който то се запознава с чувството на тревожност заради грешна постъпка и вината, а оттам и с правилното решение – предприемането на стъпки, за да поправи стореното.

Снимка: БТА

Наученото в семейната среда е основата, върху която човек изгражда отношението си към признаването на вината, извинението и прошката, категорична е Хъбард. „В някои семейства е достатъчно да кажеш: „Извинявай, ще ми простиш ли?”, но в други виновният е каран да направи още един жест – например прегръдка. Това е нещо като семеен ритуал за извинение. Посланието е, че каквото и да се е случило, ще продължим да бъдем семейство и трябва да преминем през проблема”.

От извинение към прошка

Йоске Оцибо определя наранения човек, който не е получил извинение, като „жертва”. Изследванията на японския учен, които обхващат теренна работа в Чили, Китай, Индонезия, Япония, Нидерландия, Южна Корея и Съединените щати, показват, че ако извинението е придружено с подарък или допълнителен жест, то със сигурност е по-добре прието.

„Възможно е заедно с извинението да предложим да поправим нанесената от нас щета, независимо какво ще ни струва. Понякога може да направим малък извинителен подарък на "жертвата" си. Дори не е задължително той или тя да имат изгода. Много хубав жест е, ако отменим изключително важна среща за нас и останем при любим човек, когото сме засегнали. Жестът говори повече, защото той или тя ще осъзнаят, че за нас връзката с него или нея е много по-важна”, съветва японецът.

Според него колкото е по-голяма вредата, толкова по-сериозно трябва да е извинението: „Представете си, че си направите майтап с приятел, но той се засяга от казаното. В същото време много добре знае, че не е лично отношение и сте искали да се пошегувате. В този случай едно „извинявай” ще е напълно достатъчно. Ако обаче обидата е много сериозна, ще трябва да добавите и жест, с който да се извините. Наистина зависи от това колко дълбоко сме засегнали човека”.

Снимка: БТА

„Когато извинението е истинско, осъзнато и подплатено с емоции, тогава нараненият човек престава да изпитва обида. Просто гневът и яростта избледняват пред чувството, че извинението е получено. Именно това е моментът на прошката. Честно казано, това е доста разумно поведение, защото всички ние усещаме и знаем какво означава истинското извинение”, коментира Ейми Хъбард.

Освен емоционално измерение, прошката е и възстановеното доверие между хората, допълва тя и ни дава пример: „Изследвания в медицинската сфера показват, че доверието между лекар и пациент се възстановява, ако лекарят се извини за допусната грешка. Връзката между двамата продължава да съществува на ниво доверие след извинението на медика, независимо че именно заради неговата грешка се е наложило пациентът да бъде приет в болница“.

Според Хъбард след като вината в ежедневния ни живот е осъзната, тя води до трайна промяна в поведението ни - правим всичко възможно да не повтаряме грешката, довела до толкова много негативни емоции. 

Какво казаха Йоске Оцибо и Ейми Хъбард на Марта Младенова - чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От 1 юли социалната пенсия за старост се увеличава с 5 процента.

Георги Вулджев: Пенсионната система куца тежко, дефицитът ще расте

„Работила съм в милата ни държавичка – Народна република България 39 години и 8 месеца, икономист по професия, пенсионирах се с 321,8 лева. Тази държава умира .“ Това казва в анкета за БНР жена от Смолян. „42 години съм работил като шофьор, с 300 лева пенсия. Пенсионирах се с 200 лева “, разказва друг пенсионер. „Оцеляваме кой както може“,..

публикувано на 24.06.21 в 11:50

Около 2000 български клиенти на гръцки туроператор трябва да отложат почивката си

След дългия период, през който не можеха да работят заради пандемията, трусове в туризма предизвикаха  затруднения на гръцкия туроператор "Музениди с" . На 16 юни късно вечерта първите информации за финансовите затруднения на гръцкия туроператор се появиха първо в руски сайтове, почти веднага след това представителят на туроператора в..

публикувано на 24.06.21 в 11:03
Д-р Димитър Петров

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Проверката е показала, че става дума за..

публикувано на 24.06.21 в 08:03
Проф. Борислав Борисов

Проф. Борислав Борисов: Експертна група ще прецизира последните промени в ЗУТ

Започна обсъждане на последните промени в Закона за устройство на територията , които скандализираха участници в строителния и инвестиционен процес , но пък бяха инициирани и подкрепени от Столичната община, която многократно е имала проблеми с недостъпни за хората улици. „Ние приехме поканата за разговори по темата със служебния министър..

публикувано на 23.06.21 в 11:44
Даниела Петкова

Даниела Петкова: Ще намаляват хората, които имат интерес да прехвърлят парите си в НОИ

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хиляди жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, като вземат само една пенсия. Все още не са финализирани наредбите, които прецизират как точно ще..

публикувано на 22.06.21 в 08:09

43% от българите са имали досег с коронавируса

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип . Това е моментна снимка , не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването..

обновено на 21.06.21 в 21:08

Започват проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти

Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти. Започна лятна контролна кампания в защита на авторските права на музикантите. От Конфедерацията на българския туристически бизнес преди дни настояха за равностойно третиране на всички организации. Те искат и защита на..

публикувано на 21.06.21 в 12:04