Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Коста Костов: Не знаем каква е характеристиката на епидемията

Мерки плюс тестове е формулата според пулмолога

Снимка: БГНЕС

Трябва да се вземат мерки за ограничаване на тези огнища. Връщането към сериозните мерки ще провали усещането ни за успеваемост. Много бързо обявихме успех, при положение че знаем много малко за вируса. Нямаме контрол върху епидемията. Затова настоявахме за по-широко тестване на населението. Не знаем каква е характеристиката на епидемията в България“. Това коментира пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на медицинския съвет, създаден заради ситуацията с коронавируса.

По думите му близките до нас страни имат много по-голяма информация за случващото се със заболяването в тях. 

„Как бихме могли да имаме информация за епидемиологичния взрив, при положение че равните на нас страни по население имат три-пет до осем пъти повече тестове. Дания има два пъти по-малко население от България има извършени 715 000 теста, а ние малко над 91 000 теста“. 

В предаването „12+3“ проф. Костов допълни:

„В публикациите на експертите се казва, че най-успеваеми са мерките, които характеризират понятието локдаун – социална изолация, хигиена, но върху тези мерки задължително трябва да се извършва широко тестване на населението. Трябват мерки плюс тестове, ние не извлякохме достатъчно информация за заболяването у нас“.

Според него контрол на епидемията би бил възможен само ако се знае първоизточникът на заразата и с достатъчно информация. 

Проф. Коста Костов подчерта, че „това, което не направихме, ни доведе до това, което в момента правим“. 

Той смята, че голямата грешка на Националния оперативен щаб е, че не са работили по-тясно с медицинския съвет:  

„Те не ни подадоха ръка, явно не ни харесаха. Ако се бяха опрели на нашата експертна дейност сега, щяха да имат много по-голяма увереност. Тогава вината щеше да бъде по-споделена“. 

Интервюто с проф. Коста Костов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Валери Велев: Разпределението на Covid-19 по огнища не е притеснително

„ Клъстерното разпределение на случаите ще продължи още известно време и разпределението на коронавируса по огнища не е притеснително . Мерките по места могат да ограничат много бързо случаите“. Това коментира пред БНР д-р Валери Велев от детската..

публикувано на 09.06.20 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42