Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма нищо общо с аргумента, че това е последната стъпка, която трябва да направим по пътя към членство във валутния механизъм, предхождащ еврозоната:

„Това е въпросният човек, който върти на малкия си пръст не само ДПС, но и цялото правителство. Това е абсолютен скандал. Това е 6% - някъде към 130 млн. мисля, че са дадени. И то какво излиза, че ще решаваме проблемите на олигарси, Банката за развитие ще отива да решава проблемите на частни банки. Откъде-накъде?! Наглеци!“.

Гечев е срещу предложението на депутати от ГЕРБ Комисията по хазарта да бъде трансформирана в Държавна агенция.

По думите му няма такава практика никъде в Европа. Принципал на регулаторния орган в различите страни са или финансовото министерство, или министерството на вътрешните работи, каза още Гечев.

„Така че този панически модел, български, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки, с блекджек, с казино противоречи на здравия разум“, изтъкна той.

Менда Стоянова от ГЕРБ отговори, че изказването на Румен Гечев е изцяло политическо. По думите ѝ с предложението на нейната парламентарна група ще има ясна отговорност.

Менда СтояноваСлед закриването на частните лотарии има бум на игрални зали, което е притеснителен феномен, каза още Стоянова:

„Над 1000 са обектите в цялата страна и ако погледнете тяхното разположение, ще ви направи впечатление, че се намират в такива населени места, за които вие дори не сте чували. И за мен е много странно как там се намират достатъчно клиенти, за да се издържа тази зала. В този смисъл аз смятам, че в тази посока трябва да се направи нещо“.

Законопроектът на ГЕРБ бе одобрен от ресорната комисия, а този на Обединените патриоти, с които се предлага редуцирането на казината и игралните зали само до луксозни хотели и курортите, бе отхвърлен. Стоянова отказа да коментира увеличаването на капитала на частната банка, тъй като няма информация за него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и..

публикувано на 25.08.24 в 18:24