Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене в бюджетната комисия в парламента:

Въпросите за регулацията на хазарта остават

Държавна агенция по хазарта, регистър на зависимите и "против" предложението на Валери Симеонов за ограничаване на местата за откриване на казина

Валери Симеонов и Менда Стоянова на заседанието на комисията
Снимка: БГНЕС

Комисията по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет, реши на първо четене бюджетната комисия в парламента. Това става по предложение на ГЕРБ.

В момента принципал на хазартния регулатор е Министерството на финансите. С текстовете се създава и регистър на хазартно зависими, в който ще бъдат включвани хора единствено по тяхно желание.

В същото време бюджетната комисия отхвърли искането на „Обединените патриоти“ да се ограничат местата, на които има казина и хазартни зали - само в луксозните хотели, граничните региони и курортите.

Над 630 обекта ще затворят, ако бъдат въведени ограниченията, предлагани от „Обединените патриоти“, става ясно от справка Министерството на финансите. Щетата за хазната ще бъде 85 милиона лева от данъци и осигуровки.

Въпреки това председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова гласува за“:

„Смятам, че така както лотарията избухна и хиляди хора над един милиард лева годишно влагаха в търкането на тези талончета и се наложи да се вземат някакви крути мерки, нещо такова върви и по отношение на игралните зали.

Не толкова казина, колкото игрални зали - напоследък има страхотен бум в откриване на такива зали - над 1000 са обектите в цялата страна и ако погледнете тяхното разположение, ще ви направи впечатление, че те се намират и в такива населени места, за които вие дори не сте чували.

И за мен е много странно как там се намират достатъчно клиенти, за да се издържа тази зала“, каза Стоянова.


Валери Симеонов остана разочарован, че въпреки всичко текстовете от неговото предложение не бяха приети:

„Знаем, че не винаги от първия път се получават нещата. Така беше и със закона срещу лотарията на Васил Божков, което две години след като гледахме законопректа, успяхме да го прокараме.

Продължаваме нашата борба за ограничаването на хазартната зависимост, която може да бъде сравнена в много голяма степен с пандемията от коронавирус“.

Румен Гечев обяви, че левицата се въздържа по предложението на Валери Симеонов, но е категорично против това на ГЕРБ за преобразуване в държавна агенция към Министерския съвет на Комисията по хазарта. Гечев  се противопостави с мотива, че никъде в Европа няма такава практика. Той посочи, че принципал на регулаторния орган в различните страни са или финансовото министерство, или министерството на вътрешните работи:

„Този панически модел, български, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки  и с блекджек, и с казино, противоречи на здравия разум.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 12:49

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен.  Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница...

публикувано на 12.08.24 в 12:18
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 11:57

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света. Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия...

публикувано на 12.08.24 в 11:44

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31