Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Експертиза на записа, в който се предполага, че се чува гласът на Борисов

| обновено на 16.06.20 в 12:32
На полигона на Националната служба за охрана (НСО) в Доброславци държавният глава Румен Радев наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Румен Радев, след като наблюдава редовни тактически занятия на служителите на Националната служба за охрана.

„Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“, посочи президентът.

„Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика“, каза Радев и добави.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Според президента придобиването от страна на държавата на акции от Първа инвестиционна банка не е най-правилното.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг“, каза Румен Радев и добави:

„Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не винаги води до трайни решения“.

За противоречията между управляващите от ГЕРБ и ОП за доброволческите отряди, президентът смята, че въпросът е от кухнята на коалицията и предупреди:

"Това е бъдещето, което ни очаква - все повече България да се управлява от проблемни коалиции".

Запитан обаче, дали му вдъхват увереност заявките за нови политически проекти от страна на бизнесмена Васил Божков, шоумена Станислав Трифонов и от Мая Манолова, президентът коментира:

"По-важно е дали ми вдъхва увереност правителството и начина на неговото управление в България. И това е актуалният въпрос към момента и той личи от всички скандали, които зачестяват, които стават все по-големи".

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38