Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Експертиза на записа, в който се предполага, че се чува гласът на Борисов

| обновено на 16.06.20 в 12:32
На полигона на Националната служба за охрана (НСО) в Доброславци държавният глава Румен Радев наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Румен Радев, след като наблюдава редовни тактически занятия на служителите на Националната служба за охрана.

„Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“, посочи президентът.

„Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика“, каза Радев и добави.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Според президента придобиването от страна на държавата на акции от Първа инвестиционна банка не е най-правилното.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг“, каза Румен Радев и добави:

„Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не винаги води до трайни решения“.

За противоречията между управляващите от ГЕРБ и ОП за доброволческите отряди, президентът смята, че въпросът е от кухнята на коалицията и предупреди:

"Това е бъдещето, което ни очаква - все повече България да се управлява от проблемни коалиции".

Запитан обаче, дали му вдъхват увереност заявките за нови политически проекти от страна на бизнесмена Васил Божков, шоумена Станислав Трифонов и от Мая Манолова, президентът коментира:

"По-важно е дали ми вдъхва увереност правителството и начина на неговото управление в България. И това е актуалният въпрос към момента и той личи от всички скандали, които зачестяват, които стават все по-големи".

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Украински съд разпореди министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022 г...

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29