Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад: Държавата отказва да развива политики за семейството

Георги Богданов
Снимка: Ани Петрова

Държавата се е отказала от развитие на политики в подкрепа на децата и семействата през миналата година - това е оценката на Националната мрежа за децата (НМД) в годишния ѝ доклад "Бележник", който оценява как правителството и администрацията са изпълнявали държавните ангажименти към децата.

От организацията настояват Законът за социалните услуги да влезе в сила от 1 юли, както и да бъде приета Стратегията за детето, посочи пред БНР изпълнителният ѝ директор Георги Богданов:

“Това е един документ, който е заложен в Закона за закрила на детето и това показва, че държавата не изпълнява конституционното задължение да може да гарантира правата на децата. Така че този бележник тази година не е много обнадеждаващ. Надяваме се, в момента сме в парламента, раздаваме бележника на депутатите  - някои депутати го приемат, казват –“да, ние знаем това, което правите“.

Според Богданов, няма политическа воля за реформа в правосъдието за детето и за ясно посочване на проблемите в отменените закони:

“Някои привидно казват, че са “за“ или просто мълчаливо казват, че са “за“, но няма ясни говорители, които да застанат и да кажат какво има в тези закони, в тези стратегии и защо те биват отменени, защо в прав текст не се назовават първоизточниците на тази пропаганда и какво това цели. Защото децата и българското семейство днес са подложени на фалшиви новини, на сеене на страхове, за това че ще им бъдат взети децата. Някой трябва наистина да поеме тази политическа отговорност“.

Георги Богданов прогнозира трудна година за децата и семействата и за политиките за тях заради предстоящите избори:

“Тъй като сме в предизборна война, а децата и семействата ще бъдат подложени на тази политическа атака и това е сериозен проблем и според нас като Национална мрежа за децата. И е необходимо наистина да се говори за това – децата да не бъдат използвани за политически аргументи и да се спрат тези фалшиви новини и атаки срещу тях“.

Интервюто с Георги Богданов можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11