Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лондон си намалява заплатата с 10 %

Кметът на Лондон Садик Хан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Лондон Садик Хан обяви днес, че е намалил заплатата си с 10 процента заради пандемията от Covid-19. Той също така призова британското правителство да подкрепи местните власти, които изпитват финансови трудности, за да бъдат избегнати по този начин съкращенията в сектора на обществените услуги, предаде "Франс прес".

Годишната заплата на лейбъриста Хан е 152 734 лири (170 000 евро). Днес кметът на Лондон замрази също така заплатите на 15 членове от екипа си. Това стана в момент, в който има риск от недостиг от 493 милиона лири в бюджета на столицата за идните две години.

"Covid-19 имаше катастрофално въздействие върху обществените финанси на Лондон, които бяха в много добро състояние преди пандемията", се казва в изявление на Хан.

Той уточнява, че през пандемията приходите на Лондонската транспортна компания са спаднали с над 90 процента. Рязко са намалели и приходите от местните данъци и от данъците, плащани от професионалните групи.

Хан предупреждава, че без подкрепа от правителството, ръководено от неговия предшественик в кметството на Лондон, консерватора Борис Джонсън, ще се наложи да се съкращават средства в бюджетите на полицията, пожарникарите или обществения транспорт. Хан посочва, че други населени места в страната изпитват същите финансови трудности.

Финансирането, отпускано на тези общини от държавата, пред която икономическите перспективи също са мрачни, силно намаля през последните шест години заради мерките за строги икономии, взети от няколко последователни консервативни правителства, припомня "Франс прес".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов"..

публикувано на 03.08.24 в 19:10
Доналд Тръмп

Тръмп се е съгласил на дебат срещу Камала Харис по Fox News през септември

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия за Белия Дом Доналд Тръмп обяви, че е приел предложението на телевизия Fox News за дебат срещу вероятният кандидат на демократите Камала Харис.  Тръмп обяви новината с постинг в социалната си мрежа „Truth“, уточнявайки че се е съгласил с предложението на медията, след като Джо..

публикувано на 03.08.24 в 18:31
Глаевн комисар Александър Джартов

Сложна остава ситуацията с пожарите в Пирин

Двата хеликоптера, които помагаха на огнеборците в борбата с огъня над пиринското село Сенокос, са пренасочени към пожара край кюстендилското село Невестино, за който по-рано бе съобщено, че е овладян. Ситуацията около пожарите в Пирин над село Сенокос и на българо-гръцката граница в планината Славянка остава сложна.  В Пирин планина,..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

САЩ изпращат още бойни кораби и самолети в Близкия изток

Посолството на САЩ отправи призив към американските граждани в Ливан да напуснат страната. Това се случва 4 дни, след като висш командир на групировката "Хизбула" бе убит от израелски дрон насред Бейрут. Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр Редица авиокомпании вече отмениха..

публикувано на 03.08.24 в 18:26

Украйна обяви, че е потопила руска подводница

Украинският генерален щаб обяви, че подчинените му ракетни войски и подразделения на военноморските сили са нанесли значителни загуби на руските противовъздушни системи на окупирания полуостров Крим. При ударите вчера в Севастопол е била потопена подводницата "Ростов на Дон", която вече бе повредена тежко преди близо година. През изминалата..

публикувано на 03.08.24 в 18:20

Бедствено положение в село Стрелец заради безводието

Кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков обяви бедствено положение за село Стрелец. Причината е безводието.  Бедственото положение е безсрочно, въпреки обявените в средата на юли мерки за монтиране на спирателни кранове в село Стрелец към районите с необитаеми къщи, за да бъдат спрени течовете по амортизираната водопроводна мрежа.  За..

публикувано на 03.08.24 в 18:06
Снимката е илюстративна

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Местността е трудно достъпна и се гаси на ръка, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Сигналът е подаден в 14.30 часа. Шестима огнеборци и десет горски служители с високопроходима техника са на мястото на пожара. Те полагат усилия..

публикувано на 03.08.24 в 18:01