Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визита на Макрон в Лондон, разопаковаха статуята на Чърчил

| обновено на 18.06.20 в 17:47
Борис Джонсън (вляво) и Еманюел Макрон преди срещата им на Даунинг стрийт
Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон е на безпрецедентно посещение в Лондон в условията на пандемията от коронавирус. Причината за посещението е историческа. На днешния ден преди 80 години френският генерал Шарл дьо Гол призова в обръщение по Би Би Си от Лондон към съпротива окупираната Франция от хитлеристка Германия.

Историческият мотив за визитата обаче трудно може да отклони вниманието от проблемите на съвремието, каквито са Брекзит и Covid-19.

Еманюел Макрон бе посрещнат първо от принц Чарлз и херцогинята на Корнуол, с които положи венци пред паметник на Шарл дьо Гол в Лондон.

В реч на събитието Макрон заяви, че „Великобритания и Франция трябва да подновят връзката си и да се обърнат към бъдещето не само с надежда, но и със сигурност, че както много пъти в миналото ще вървят заедно“.

Макрон вече е в заключителната част на посещението, включваща среща с премиера Борис Джонсън. Предполага се, че наред с отдаването на заслужената почит на историята, Макрон неизбежно ще призове Джонсън да вдигне 14-дневната карантина за пристигащите в Обединеното кралство.

Вече се обсъжда възможност за така наречен „въздушен мост“ с Франция това лято.

Пълните подробности от разговорите на Джонсън и Макрон ще станат ясни по-късно, но специално за БНР професор Ананд Менон от Катедрата за европейска политика и международни отношения в лондонския Кралски колеж, сподели неговите очаквания от срещата.

„Сигурен съм, че френският президент няма да иска да повдигне въпроса за Брекзит пряко, защото една от определящите характеристики за позицията на ЕС е, че за Брекзит преговаря Европейската комисия от името на страните-членки. Макрон е напълно наясно с факта, че останалите страни могат да се почувстват неловко, ако той идва в Лондон да говори за Брекзит без Европейската комисия“, каза проф. Менон. И добави:

„Да не забравяме, че тази година се навършват 10 години от споразумението от Ланкастър хаус, подписано от Франция и Обединеното кралство, за задълбочаване на сътрудничеството в сигурността между двете страни. Сигурен съм, че двете страни ще искат да говорят за това как да отбележат тази годишнина за засилване на това сътрудничество, защото изглежда много малко е постигнато за сигурността в сделката за Брекзит. Ние трябва да намерим начини да работим със страни като Франция на двустранна основа, дори и да не можем да продължаваме да работим с ЕС по същия начин както сега“.

Що се отнася до карантината и повдигнатия въпрос по чисто здравни съображения защо Макрон се среща лично с британски официални лица, от Даунинг стрийт отговориха, че френският президент се смята за „изключение като представител на чужда държава, пристигащ по работа“, както е записано в протокола.

Иначе Макрон при връщането си във Франция ще предаде лично на четирима борци от френската съпротива, на възраст от 98 до 100 години, връчените им почетни звания от британска страна за ролята им във Втората световна война.

По ирония на съдбата преди посещението на Макрон бе съобщено, че на 103 години е починала певицата Вера Лин - любимката на нацията, символът и гласът на надеждата на британските войници през Втората световна, останала в историята с незабравими песни като We’ll Meet Again и The White Cliffs of Dover. 

А статуята на Чърчил в Лондон, която бе опакована, за да бъде предпазена от поругаване, бе разопакована заради посещението на Макрон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52