Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пръстеновидно слънчево затъмнение над Африка и Азия през уикенда

Слънчево затъмнение
Снимка: Емил Иванов

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над Африка и Азия през уикенда, като Луната ще блокира над 99 процента от слънчевата светлина, съобщи БТА като цитира в. "Дейли мейл".

Зрелищният "огнен пръстен" ще се вижда от части от Централна Африка и Азия между 3,45 ч и 9,34 часа по Гринуич (6,45 ч до 12,34 ч. българско време) в неделя, 21 юни. Максимумът му ще е в 6,40 по Гринуич (9,40 българско време).  Ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. 

Частично затъмнението ще се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан. Ще бъде излъчвано наживо от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project).

Предишното пръстеновидно слънчево затъмнение беше през декември миналата година. 

При пръстеновидно слънчево затъмнение звездата ни, Луната и Земята се подреждат в линия, докато естественият ни спътник е максимално отдалечен от нас. Затова Луната покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на въшните работи Дейвид Лами (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигнаха с влак в Киев.

Лондон е готов да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев, за да обсъдят по-нататъшните стъпки в подкрепа на Украйна. Посещението идва в момент, когато Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ позволят да използва ракетите с далечен обсег за удари по руска територия и за доставка на оръжия с по-голяма..

публикувано на 11.09.24 в 18:40

Проходът на Републиката временно е затворен поради катастрофа

Катастрофа между три тира временно затвори за движение Прохода на Републиката. Инцидентът е станал около 17.00 часа в участъка между селата Радковци и Въглевци.  Няма пострадали при катастрофата, съобщих от полицията във Велико Търново. Автомобилите изчакват на място. 

публикувано на 11.09.24 в 18:29

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като..

публикувано на 11.09.24 в 18:16
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Камала Харис е категоричният победител в дебата

Камала Харис е категоричният победител в дебата с Доналд Тръмп!   Това мнение изказа пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност, и добави, че  тя е направила далеч по-убедително представяне , докато той е използвал стратегия, в която си е служил с неистини, полуистини и традиционната за него..

публикувано на 11.09.24 в 18:13
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Китайският прагматизъм е загърбил идеологическите предубеждения

България не съумя през последните 32-33 години да се възползва от този морално – политически капитал, който имаме сред китайския елит   и ръководство на базата на миналото. Това обясни пред БНР проф. Захари Захариев, председател на българската асоциация "Един пояс, един път".  Двете страни установяват  дипломатически отношения помежду си..

публикувано на 11.09.24 в 17:33

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот"

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот", който транспортира петрол по света и избягва западното ембарго върху руския износ на суровината.  Санкциите засягат 10 кораба. Те целят по-нататъшно ограничаване на петролните приходи на Москва, които Министерството на външните работи нарече "най-важният източник на..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Атанас Славов

Атанас Славов: ВСС суспендира Конституцията, като рестартира процедурата за избор на главен прокурор

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията , след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното..

публикувано на 11.09.24 в 17:08